сряда, 1 ноември 2017 г.

Безплатно проверяваме техническото състояние на колата си до 11 ноември

Безплатно проверяваме техническото състояние на колата си в Съюза на българските автомобилисти (СБА) от 1 до 11 ноември.

Тогава се провежда акция "Зима" 2017.

Това обяви председателят на СБА инж. Емил Панчев на пресконференция в централата на СБА, информира News.bg.

До 11 ноември всички български шофьори ще могат напълно безплатно да проверят състоянието, светлините и гумите на колите си преди началото на зимния сезон в пунктовете на Съюза на българските автомобилисти (СБА) в страната, както и в сервизите на Мото-Пфое.

Освен профилактични прегледи, водачите ще могат да получат консултации за чистачки, зимни течности и др. съвети за справяне при зимни условия. Ще се плаща само ако се налага подмяна на части.

Самата акция "Зима" започва от 1 ноември, сряда, и продължава до края на месеца. В рамките на кампанията полицаи ще проверяват автомобили, водачи, пешеходци, каруци, велосипедисти. Пътните полицаи ще следят и за толерантност на пътя между отделните участници в движението, съобщи шефът на Пътна полиция комисар Бойко Рановски.

От началото на годината в страната са станали 5690 тежки катастрофи с 534 загинали и 7161 ранени хора. В сравнение със същия период на миналата година жертвите са с 54 по-малко. "Имаме намаление по всички показатели спрямо 2016 г. Пътна полиция осъществява засилен и ефективен контрол, за да може най-агресивните да бъдат санкционирани. За първите девет месеца т.г. има съставени 765 670 фишове, електронни фишове и актове, което е със 136 000 повече от миналата година", каза още Рановски и поясни, че акция "Зима" ще бъде на три етапа.

При първия етап от 1 до 10 ноември ще има засилени проверки за велосипедисти и каруци. 6 ноември е обявен за Ден без загинали колоездачи на пътя. От 11 до 20 ноември кампанията е насочена към пешеходците, като пътните полицаи ще проверяват не само дали те спазват правилата за движение, а също така дали водачите са толерантни и се съобразяват с предимството им на обозначените места. Периодът съвпада и с обявения от ОНН Ден без жертви на пътя.

В третия етап от акцията - от 21 до 30 ноември, катаджиите ще проверяват дали автомобилите са готови за зимата.

По време на проверките по пътищата униформените ще следят за изправността на фаровете, чистачките, устройствата за почистване на стъкла и дебелината на грайфера на гумите. При нарушения ще бъдат налагани санкции.

Шефът на Пътна полиция комисар Бойко Рановски напомни, че през зимния сезон вече е задължително да се кара с гуми, чийто рисунък на грайфера е равен или по-голям от 4 мм.

От Агенция "Пътна инфраструктура" уверяват, че имат готовност да посрещнат зимата и да се справят със снега на пътя. Зимното поддържане на пътя започва от 1 ноември.

https://www.dunavmost.com/Bulgaria/News/99035-bezplatno-proveryavame-tehnicheskoto-sastoyanie-na-kolata-si-do-11-noemvri

В Деня на народните будители Даниел Панов посрещна 75 млади учители

Снимки и информация: Община Велико Търново
В Деня на народните будители – 1 ноември, кметът на Велико Търново Даниел Панов посрещна 75 млади учители. През тази учебна година педагозите за първи път са прекрачили класните стаи в училищата и детските градини в Старата столица и региона. Тържеството бе инициирано от сдружението на младите педагози, подкрепено от Община Велико Търново и от Регионалното управление по образованието.
Даниел Панов приветства младите хора и ги поздрави, че са избрали учителската професия, към която интересът расте. „Благодаря както на вас, така и на всички учители, че са поели по този труден път, че образовате децата на Велико Търново, че ги възпитавате в дух на родолюбие, че ги учите да обичат България, да знаят историята, да познават нашата култура, традиции и обичаи, да ги съхраняват и предават. Всеки от нас пази спомените от първия учебен ден и първия учител. Уважаеми педагози, работете така, че вашите ученици да си спомнят с респект за вас, да помнят добрината ви. Бъдете здрави и упорити и се гордейте с постиженията на децата, които са бъдещето на Велико Търново България“, обърна се Даниел Панов към учителите.

Панов увери педагозите, че имат категоричната подкрепа на местната власт както в Старата столица, така и чрез Националното сдружение на общините. „И като кмет, и като председател на сдружението, заедно с колегите от управителния съвет ще продължаваме да се борим за адекватното заплащане на вашия труд. Увеличението на заплатите вече е факт – радвам се, че правителството избра за национален приоритет образованието. Не само заплатите обаче са важни, а също и повишаването на квалификацията“, каза още Даниел Панов.


По случай Деня на народните будители младите учители получиха грамоти, лични послания, както и последната книга на журналиста и писател Светослав Иванов. Приветствия към тях отправиха също областният управител проф. Любомира Попова, както и Розалия Личева – началник на Регионалното управление по образованието във Велико Търново.

Безплатни автобусни линии ще пътуват за Архангелска задушница

Информация: Община Велико Търново
Снимка: Градски транспорт Велико Търново
Две безплатни автобусни линии ще пътуват във Велико Търново за Архангелска задушница, която се пада в съботния ден - 4 ноември. Със съдействието на кмета на община Велико Търново Даниел Панов автобусите ще бъдат осигурени от транспортните фирми „Надежда” и „Алекс ОК”. Разписанието е съобразено с панихидата, която ще бъде отслужена в гробищния парк в Старопрестолния град. Началото на службата е в 11,00 ч.
Първата линия ще е с начална точка площад „Цар Асен I” и часове на тръгване - 10,00 ч. и 10,30 ч. Автобусите ще пътуват по улиците „Иван Вазов”, „Стефан Стамболов”, „Независимост”, „Васил Левски” и ще стигат до Гробищен парк по бул. „България” и ул. „Беляковско шосе”. Те ще спират на всички обособени спирки.
Автобусите по втората линия ще имат курсове в 10,00 ч. и 10,30 ч. от главната спирка в квартал „Чолаковци”. Те ще преминават през жилищните зони „Бузлуджа” и „Зона В” и ще стигат до гробищния парк. Маршрутът обхваща последователно ул. „Сан Стефано”, бул. „Никола Габровски”, ул. „Георги Измирлиев”, ул. „Георги Живков”, ул. „Иларион Драгостинов”, ул. „Лазурна”, ул. „Стоян Коледаров”, пътен възел „Качица”, ул. „Краков” и ул. „Беляковско шосе”. Автобусите ще спират на всички спирки. 

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново