вторник, 13 юни 2017 г.

Председателят на Председателството на Босна и Херцеговина остана очарован от визията и гостоприемството на Велико Търново

Снимки и информация: Община Велико Търново
Председателят на Председателството на Босна и Херцеговина Младен Иванич остана очарован от визията и гостоприемството на Велико Търново. Старопрестолният град бе единственият извън София, избран от държавния глава на федералната държава по време на посещението му в България. Той бе посрещнат от кмета Даниел Панов, а отзвукът от официалната среща бе, че са налице всички предпоставки за добро сътрудничество както между България и Босна и Херцеговина, така също между Велико  Търново и град Баня Лука в различни сфери – туризъм, култура, икономика и др.
„За нас в Старата българска столица е чест, че избрахте да ни гостувате. Благодаря Ви за уважението към Велико Търново и великотърновци”, обърна се кметът Даниел Панов към Н. Пр. Младен Иванич.
„Велико Търново е известен град, прочут както със сакралната църква „Свети Четиридесет мъченици” и гроба на Свети Сава Сръбски, така и като столица на културния туризъм. Надявам се, че моето посещение ще допринесе за сътрудничеството с град Баня Лука”, отговори държавният глава на Босна и Херцеговина.

По време на срещата Даниел Панов разказа на Младен Иванич за историята на старата българска столица, за съвременния й облик като целогодишна дестинация за културен туризъм, образователно средище с много млади хора, икономически център със завишен инвестиционен интерес и рекордно ниска безработица. Високопоставеният гост постави въпроси за правомощията на местната власт – кмет, общински съвет, областен управител, за местната индустрия и икономическо развитие.
„За мен е голямо удоволствие да посетя този толкова зареждащ град, пълен с история, и да почувствам голямото гостоприемство на кмета и на всички граждани”, написа Н. Пр. Младен Иванич в почетната книга на Велико Търново.
Част от делегацията бяха също министърът на външните работи на Босна и Херцеговина Игор Църнадак, посланикът на чуждестранната държава у нас Радомир Богданович, както и българският посланик Августина Цветкова.

Гостите, начело с Младен Иванич, посетиха музей „Възраждане и Учредително събрание”, където разгледаха изложбата „Сабите на войводите”. Кметът Даниел Панов и директорът на Регионалния исторически музей изнесоха кратка беседа за крепостите Царевец и Трапезица, както и за средновековната българска и християнска светиня „Свети Четиридесет мъченици”. В храма, вдигнат от цар Иван Асен II”, Младен Иванич се поклони и положи цветя пред гроба на Свети Сава. Екипът на президента на Босна и Херцеговина засне и кадри за кратък филм за посещението във Велико Търново.


Булевард и три улици в широкия център на Велико Търново останаха без вода


Булевард и три улици в широкия център на Велико Търново са с ограничено водоподаване, съобщават от "ВиК Йовковци" ООД. Причината е авариен ремонт. Водата е спряна за бул. "Никола Габровски" - в частта от ул. "Васил Левски" до Професионалната гимназия по строителство, архитектура и дизайн, както и за улиците "Хан Аспарух", "Вела Пискова" и "Любен Каравелов". 

От дружеството посочват, че водоподаването ще бъде възстановено до 17,00 ч. днес или по-рано, при възможност.

Площад „Цар Асен I” ще бъде частично ремонтиран за сметка на изпълнителя по проекта за реконструкция

Снимка: Ростислав Грънчаров
Информация: Община Велико Търново

Изискан ще бъде частичен ремонт на площад „Цар Асен I” пред крепостта Царевец. Комисия от експерти и специалисти в Община Велико Търново ще провери състоянието на настилката. Части от положения паваж бяха засегнати вследствие на обилните валежи, паднали през последния месец.
За установените нарушения на настилката ще бъде съставен констативен протокол. Заключението ще бъде депозирано до фирмата, извършила по договор дейностите по реконструкция и рехабилитация на площад „Цар Асен I”. Обектът е в гаранция, а необходимите строителни работи ще бъдат за сметка на изпълнителя.

Площад „Цар Асен I” бе обновен през 2012 г. по проект на Община Велико Търново за подобряване на туристическите атракции и свързаната с тях инфраструктура. Финансиране бе осигурено по оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013. Площадът бе официално открит в края на септември 2012 г.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново