вторник, 13 юни 2017 г.

Председателят на Председателството на Босна и Херцеговина остана очарован от визията и гостоприемството на Велико Търново

Снимки и информация: Община Велико Търново
Председателят на Председателството на Босна и Херцеговина Младен Иванич остана очарован от визията и гостоприемството на Велико Търново. Старопрестолният град бе единственият извън София, избран от държавния глава на федералната държава по време на посещението му в България. Той бе посрещнат от кмета Даниел Панов, а отзвукът от официалната среща бе, че са налице всички предпоставки за добро сътрудничество както между България и Босна и Херцеговина, така също между Велико  Търново и град Баня Лука в различни сфери – туризъм, култура, икономика и др.
„За нас в Старата българска столица е чест, че избрахте да ни гостувате. Благодаря Ви за уважението към Велико Търново и великотърновци”, обърна се кметът Даниел Панов към Н. Пр. Младен Иванич.
„Велико Търново е известен град, прочут както със сакралната църква „Свети Четиридесет мъченици” и гроба на Свети Сава Сръбски, така и като столица на културния туризъм. Надявам се, че моето посещение ще допринесе за сътрудничеството с град Баня Лука”, отговори държавният глава на Босна и Херцеговина.

По време на срещата Даниел Панов разказа на Младен Иванич за историята на старата българска столица, за съвременния й облик като целогодишна дестинация за културен туризъм, образователно средище с много млади хора, икономически център със завишен инвестиционен интерес и рекордно ниска безработица. Високопоставеният гост постави въпроси за правомощията на местната власт – кмет, общински съвет, областен управител, за местната индустрия и икономическо развитие.
„За мен е голямо удоволствие да посетя този толкова зареждащ град, пълен с история, и да почувствам голямото гостоприемство на кмета и на всички граждани”, написа Н. Пр. Младен Иванич в почетната книга на Велико Търново.
Част от делегацията бяха също министърът на външните работи на Босна и Херцеговина Игор Църнадак, посланикът на чуждестранната държава у нас Радомир Богданович, както и българският посланик Августина Цветкова.

Гостите, начело с Младен Иванич, посетиха музей „Възраждане и Учредително събрание”, където разгледаха изложбата „Сабите на войводите”. Кметът Даниел Панов и директорът на Регионалния исторически музей изнесоха кратка беседа за крепостите Царевец и Трапезица, както и за средновековната българска и християнска светиня „Свети Четиридесет мъченици”. В храма, вдигнат от цар Иван Асен II”, Младен Иванич се поклони и положи цветя пред гроба на Свети Сава. Екипът на президента на Босна и Херцеговина засне и кадри за кратък филм за посещението във Велико Търново.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново