понеделник, 31 юли 2017 г.

Улици в Горна Оряховица остават без ток в четвъртък (3ти август)

На 03.08.2017 г. от 09:30 ч. до 11:30 ч., поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Горна Оряховица: ул. ”Братя Бендереви” № 18 до № 22 и от № 21 до № 27, ул. ”Ген. Скобелев” № 10 до № 24, ул. ”Клокотница” № 1 до № 25 и от № 6 до № 36, ул. ”Люлин” № 8 до № 10 и от № 19 до № 31, ул. ”Тунджа” № 16 до № 28 и от № 33 до № 49, ул. ”Хаджи Димитър” № 2 и от № 21 до № 23.

Улици във Велико Търново остават без ток в сряда (2ри август)

На 02.08.2017 г. от 09:00 ч. до 13:00 ч., поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Велико Търново - ул. "Григорий Цамблак", ул. "Киприан", част от ул. "Черноризец Храбър" и част от ул. "Сливница".

5 улици във Велико Търново остават без ток утре/вторник (1ви август)

На 01.08.2017 г. от 09:00 ч. до 13:00 ч., поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: община Велико Търново - ул. "Васил Друмев", ул. "Васил Берон", ул. "23 декември", ул. "Климент Охридски", ул. "Царевец".

Части на Горна Оряховица остават без ток утре/вторник (1ви август)

На 01.08.2017 г. от 08:30 ч. до 08:45 ч. и от 16:15 ч. до 16:45 ч., поради извършване на оперативни превключвания на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр.Горна Оряховица: “Янтра транспорт”, “Аполон-95” ЕООД, “Ден и Нощ” ООД, “Универсал” ООД, “Михов” ООД, ЕТ “Механика”, “Текстилни влакна” АД, “ЦД-Долапчиеви” ООД, “София Интернационал-95” ООД, СД “Пеневи”, бензиностанция “ЕКО-Петролиум”, “Комерсавто” ООД, “"Феровиере” ООД , ул.”Съединение”, ул. “Иван Александър”, ул. “Цар Освободител”, ул. “Каймакчалан”, ул. “Иларион Макариополски”, ул. “Ниш”, ул. “Яребична”, ул. “Добрич”, ул. “Атанас Димитров”, кв.гара Горна Оряховица, ул. ”Иван Момчилов”, ул. “Цветарска”, ул. “Васил Левски”, ул. “Баба Тонка”, ул. ”Струга”, ул. “Кракра”, ул. “Преслав”, ул. “Кубадин” .

55 цветни лехи красят Самоводската чаршия

Снимка и информация: Община Велико Търново
55 цветни лехи, оформени в китни декоративни саксии, красят Самоводската чаршия. В тях са посадени над 300 броя многогодишни цветя. Поставянето им на Улицата на занаятите бе съвместна инициатива на Община Велико Търново и Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“, за да бъде алеята с още по-приветлив вид.
В продължение на дни саксиите, намиращи се в началото на алеята, бяха премествани от хора, решили, че мястото е подходящо за паркиране на автомобили. От днес, с помощта на органите на МВР, цветните декоративни лехи отново са разположени на предварително определените места. Принудително преместени бяха няколко автомобила, паркирани неправилно и в нарушение на ясно разположените пътни знаци.


И през следващите дни контролът спрямо нарушението на правилата за престой в началото на Самоводската чарщия ще продължи да бъде засилен. 

Започна основният ремонт на натоварената великотърновска улица „Васил Левски“

Снимка и информация: Община В. Търново
От днес започна основният ремонт на една от най-натоварените улици във Велико Търново – „Васил Левски“. Първият етап от строителните работи включва фрезоване на старата настилка, подравняване на основата, подмяна на металните решетки на дъждоприемните шахти и на капаците на ревизионните шахти. Дейностите по подготовка на трасето и цялостното преасфалтиране са разделени на два етапа, в зависимост от участъците, в които ще се работи. Новата настилка ще е с обща площ от около 5900 кв. м.
Със заповед, издадена от кмета на старопрестолния град Даниел Панов, от днес е въведена временна организация на движението. Тя ще бъде в сила до 6 август включително, или до приключване на ремонта.
Първият етап от ремонта обхваща участъка на ул. „Васил Левски“ от кръстовището при сградата на Община Велико Търново до пресечката с ул. „Цар Освободител“. Забранено е преминаването на автомобили, с изключение на автобусите по линиите на обществения транспорт. Рестрикцията важи за времето на 8,30 ч. до 17,00 ч., във всеки от дните, като началната дата е 31 юли /понеделник/.
Вторият етап предвижда забраняване на автомобилното движение в участъка от кръстовището на ул. „Васил Левски“ с ул. „Цар Освободител“ до пресечката с ул. „Бачо Киро“ в района на Студентски стол №2. Ограниченията ще важат за времето от 8,30 до 17,00 ч., като крайната дата е 6 август /неделя/. Забраната няма да важи единствено за обществения транспорт, като маршрутите на автобусите няма да бъдат променяни.
Водачите на автомобили следва да използват обходните маршрути през улиците „Христо Ботев“, „Марно поле“, „Цар Самуил“, „Цар Тодор Светослав“, „Бачо Киро“, „Седми юли“. При възникване на необходимост и по преценка на контролните органи на МВР, движението може да бъде временно ограничавано или спирано и извън посочените часове.


Община Велико Търново осигури транспортно обслужване на ж.к."Слънчев дом". Разкриват се нови спирки в кварталите "Акация" и "Картала".

Снимка - www.facebook.com/gradski.transport.vt
Новоразкритата спирка на ул."Беляковско шосе"
за ж.к."Слънчев дом"
Снимка - www.facebook.com/gradski.transport.vt
От днес, 31ви юли, влиза в сила промяна в маршрута на автобусна линия №4. Промяната е с цел осигуряване на достъп до обществен транспорт на живущите в северозападната част на кв."Картала". В посока кв."Света гора" (ВТУ) - Център - кв."Акация" - кв."Картала", маршрутът не търпи промяна. В обратна посока след обръщалото в кв."Картала", автобусите ще се движат по следните улици: ул."Вихрен", ул."Алеко Константинов", ул."Димитър Буйнозов", ул."Беляковско шосе", бул."България", бул."Васил Левски", ул."Христо Ботев" - Жп гара Велико Търново - кв."Света гора" (ВТУ). За удобство на живущите в кварталите "Акация", "Картала" и "Слънчев дом", се разкриват и няколко нови спирки.  Две от тях са разположени по продължението на ул."П.К.Яворов" в кв."Акация" - първата е непосредствено след кръстовището с ул."Беляковско шосе", а втората е срещу ВиК "Йовковци" ЕООД. На двете спирки ще спират автобусни линии: 4, 9 и 40. Нови спирки ще бъда разкрити и на: ул."Алеко Константинов", след кръстовище с ул."П.К.Яворов", както и на ул."Димитър Буйнозов". На тях ще спира автобусна линия №4. С цел осигуряването на транспортно обслужване на ж.к."Слънчев дом" се разкрива и спирка на ул."Беляковско шосе" (срещу КАТ). На нея ще спират автобусни линии с номера: 4 и 8. В посока към ж.к."Слънчев дом" би могло да се използва новоразкритата спирка, намираща се в началото на ул."П.К.Яворов" в кв."Акация". На всички новоразкрити спирки са поставени знаци, показващи местоположението им. Точно разписание на градските автобусни линии във Велико Търново ще откриете в раздел "Градски линии" в настоящия сайт.

Психолози от престижни британски университети ще стажуват във Велико Търново

Снимка и информация: Община Велико Търново
Петима студенти, следващи психология в различни британски университети, ще стажуват един месец във Велико Търново. Практиката на младите хора ще премине в социалните услуги за деца и младежи, разкрити на територията на общината. Студентите ще посетят на място всеки от центровете, ще се срещнат с малчуганите и младите хора, ще обменят опит с работещите специалисти.
Инициативата е на българската студентка в Лондонския университет Мирела Великова. Начинанието й, което тя предприема по примера на популярна британска програма, веднага е подкрепено от Община Велико Търново. 
По-голямата част от студентите, заедно с Мирела Великова, вече пристигнаха в старопрестолния град. Те бяха посрещнати от заместник-кмета по хуманитарни дейности Ганчо Карабаджаков, заместник-министъра на труда и социалната политика Росица Димитрова, както и от директора на дирекция „Социални дейности и здравеопазване“ д-р Диляна Вачкова. В работната среща участваха социални експерти и работещи в сферата специалисти.

Заместник-кметът Ганчо Карабаджаков и Росица Димитрова подчертаха, че и държавата, и общините полагат много усилия за превенция срещу изоставянето на деца и насърчаването на т.нар. „приемна грижа“. Те посочиха, че студентите ще се запознаят от първа ръка с деинституционализацията на социалните услуги, един от изразите на която е създаването на центрове от семеен тип. Д-р Диляна Вачкова запозна младите хора с видовете социални услуги на територията на община Велико Търново и последователната местна политика в тази сфера. 

Драматичната българска история оживява на Царевец. Вижте събитията през седмицата тук.

Снимка: Христо Павлов
Информация: Община Велико Търново

Операта "Мария Десислава" ще върне Царевец в Средновековието, а драматичната българска история ще оживее зад крепостните стени на славния столичен град. Постановката на Държавна опера - Русе е поредно заглавие от оперния фестивал "Сцена на вековете". Вижте и останалите събития през седмицата тук.

Събития в община Велико Търново за периода 31 юли – 6 август



През целия август, от понеделник до петък: Читалище Надежда” –
„Летни забавления в библиотеката”: „Помощник на библиотекаря“ - лятна инициатива за деца от 5 до 8 клас. Конкурс за деца до 10 г. „Моят любим герой от детските книжки”. С най-добрите рисунки ще бъдат украсени стелажите в детския отдел.

8 юли – 8 септември, крепост Царевец –
Втори летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете”

1-31 август, крепост Царевец –
Приключенска игра „Средновековни криминални загадки“

1 август /вторник/
10:00 ч., Дебелец, в пенсионерския клуб
„От сръчните ръце на дебелчанката“ – изложба базар
19:00ч., сцена „Арт лято“, паметник „Асеневци“
Първи „Фестивал на цветовете“
20:00 ч., Дебелец, на централния площад
Лятна хоротека „Да му тропнем, да го друснем“

2 август /сряда/
11:00 ч., читалище „Надежда“
Творческо ателие „Красотата на българския фолклор“ с ръководител Райчо Димитров, хореограф

3 август /четвъртък/
20:00 ч., Дебелец, на централния площад
Лятна хоротека „Да му тропнем, да го друснем“

4 август /петък/
20:00 ч., Дебелец, на централния площад
Лятно кино: „Воевода – история на силната и смелата българска жена“
21:00 ч., крепост Царевец
 „Мария Десислава“ – опера от Парашкев Хаджиев, представена от Държавна опера - Русе

5 август /събота/
18:30 ч., – с. Никюп
Шести фестивал на динята
18:30 ч., Дебелец, централен площад
Празник на град Дебелец: концерт и празнични илюминации


Предстоящи събития:


8 август /вторник/
19:00ч., сцена „Арт лято“, паметник „Асеневци“
„Водна битка“

8, 10, 12 август /вторник, четвъртък, събота/
Църква-музей „Свети Архангели Михаил и Гавраил“, с.Арбанаси
VIII Летен фестивал на камерната музика „Arbanassi Summer Music 2017“

11 август /петък/
21:00 ч., крепост „Царевец“
Втори летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“ - „Манон Леско“ – опера от Джакомо Пучини, представен от Театрално-музикален продуцентски център – Варна

12-13 август
с.Никюп
Международен античен римски фестивал „Нике – играта и победата“







Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново