вторник, 3 април 2018 г.

Временен светофар ще регулира трафика по улица „Св. Климент Охридски“ от 4 април

Снимка и информация: Община Велико Търново

Временен светофар ще регулира трафика по улица „Св. Климент Охридски“ във Велико Търново от утре – 4 април. Съоръжението ще бъде монтирано в участъка над манастирския комплекс „Великата лавра“, където заради паднала подпорна стена и свлечена земна маса пропадна част от тротоара.
Движението в участъка от около 50 метра, където ще е временната светофарна уредба, ще се осъществява в едната лента на улицата при максимална разрешена скорост от 30 километра в час. За безопасността на пешеходците ще бъде монтиран проход.
Остава непроменен маршрутът на градските автобусни линии с номера 5, 50 и 110.
Временната организация на трафика ще бъде в сила както за периода на проектиране на укрепително-възстановителните дейности, така и по време на първия етап от самите строителни работи. При необходимост и по преценка на контролните органи движението може да бъде допълнително ограничавано или спирано.
Улица „Св. Климент Охридски‘ е част от третокласния републикански път между Велико Търново, Арбанаси и Горна Оряховица. След пропадането кметът Даниел Панов възложи спешно проектиране, а през миналата седмица бяха извършени геоложки сондажи. Край пропадналия тротоарен участък са монтирани твърди прегради.

Велико Търново посреща Великден на Царевец. Вижте програмата за седмицата тук

Снимка: Ростислав Грънчаров
Информация: Община Велико Търново
За осма поредна година Велико Търново ще посрещне Възкресение Христово - Великден, на крепостта Царевец. Вижте в изображението по-долу празничната програма, както и останалите събития през седмицата.



Търново стартира международен конкурс за новия градски център

Снимка: Община Велико Търново
Информация: Кмета.БГ
Велико Търново стартира международен конкурс за новия си градски център, който ще бъде създаден върху терена на старото военно училище. Това съобщава сайтът "Кмета.БГ. Инициативата е на кмета Даниел Панов и екипа му и има за цел да мотивира както българските архитекти, така и колегите им от цял свят да предложат съвременни урбанистични концепции и решения за големия терен от 160 декара. Вече е изготвено техническото задание за промяна в подробния устройствен план на терена. Измененията са в посока повече озеленяване и по-малко застрояване, чието процентно съотношение вече е 60/40. По заданието работи разширена работна група от архитекти, експерти по градоустройство и инженери.
Намеренията на местната власт са в новия градски център да има голяма пешеходна зона, близо 2000 паркоместа, библиотека и нови музи, спортни съоръжения и др. Това е съобразено и с обществените нагласи.
Още през настоящия месец се очаква да бъде обявена процедурата за международния конкурс. Тя ще бъде организирана според нормативните изисквания за обществените поръчки и ще бъде обявена в редица международни сайтове. Така Панов и екипът му пристъпват към реалното изпълнение на проект, за който се говори близо две десетилетия и който е сред най-мащабните по размерите си в България.
Очакванията са, че строителството ще стартира догодина. Община Велико Търново предвижда това да стане с изграждането на мултифункционална конгресна и конферентна зала, която ще е подходяща за разнообразни събития в различни сфери, включително големи концерти и спортни прояви. Идейното намерение е част от интегрирания план за градско развитие и от инвестиционната програма по ОП „Региони в растеж“. От Европейския фонд по регионално развитие могат да бъдат привлечени поне 7 милиона лева безвъзмездно, а още толкова е достъпното финансиране чрез фонда на фондовете.
Заданието разделя терена от 160 декара на три строителни зони, което ще позволи етапното изграждане на инфраструктура и обекти.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново