сряда, 23 март 2016 г.

Над 7000 хиляди жители и гости на Велико Търново наблюдаваха шоуто „Звук и светлина” и зрелищните фойерверки за Празника на града

Снимка - Община Велико Търново


Стрийт-парад, зрелищни фойерверки и безплатна прожекция на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов - Звук и светлина” бяха кулминацията на тържествата по случай Празника на Велико Търново 22 март. Лошото време и дъждът не уплашиха жителите и гостите на старопрестолния град, решили да усетят атмосферата и духа на старата българска столица.
Над 7000 души се събраха на площад „Цар Асен I” пред крепостта Царевец, за да се насладят на шоуто „Звук и светлина”. Финал на прожекцията бяха зрелищни фойерверки, озарили нощното небе над старата българска столица. Зарята бе впечатляваща и продължи близо 10 минути.
Преди спектакъла и фойерверките по улиците на Велико Търново премина традиционният стрийт-парад. Подгряващото следобедно парти започна в района пред Европейския информационен център. Стотици хора се включиха в стрийт-парада и последваха камиона, теглещ откритата музикална платформа. Атрактивното шествие продължи чак до площад „Цар Асен I” пред крепостта Царевец.


Община Велико Търново почита паметта на жертвите от атентатите в Брюксел кметът Даниел Панов осъди терористичния акт

Снимка -
Община Велико Търново


Знамето на Европейския съюз в центъра на Велико Търново бе спуснато наполовина в знак на солидарност и съпричастност към близките на загиналите в атентатите в Брюксел. То ще бъде издигнато обратно в 9,00 ч. сутринта на 24 март.
Кметът на община Велико Търново Даниел Панов осъди строго терористичния акт и изрази надежда, че поръчителите ще бъдат установени и ще понесат отговорността си. „В съвременния свят бруталните действия и насилието са напълно неприемлива форма за разрешаване на каквито и да са проблеми и кризи. Цялата Европейска общност е шокирана от терора в сърцето на Белгия и Европа”, коментира Даниел Панов.
Решението за спускането на знамето на ЕС бе взето след консултации между дирекция „Правителствен протокол” в Министерски съвет и звено „Връзки с обществеността и протокол” в Община Велико Търново.

Велико Търново е домакин на международната конференция „Културно-историческо наследство: представяне, опазване, дигитализация”


Брошура/Община Велико Търново

Велико Търново е домакин на международната конференция „Културно-историческо наследство: представяне, опазване, дигитализация”. Форумът ще се проведе на 24 и 25 март, а настоящето му издание е второ. Домакин и организатор на конференцията е Регионална библиотека „П. Р. Славейков”. Съорганизатори са Институтът по математика и информатика към Българската академия на науките и Съюзът на учените в България.
Във форума участват лектори от България, Латвия и Беларус. Темите, които ще бъдат обсъждани, са разнообразни: Дигитализация на културно-историческото наследство и интегриране на нови методи и технологии; Създаване на триизмерни възстанови; Защита на дигитални обекти; Връзка между културата, изкуството и точните науки. Гостите ще говорят също за архитектурното наследство на майстор Колю Фичето, за просветното дело в края на XIX век, както и за археологическите открития от крепостта Трапезица.
Брошура/Община Велико Търново
Откриването на конференцията е на 24 март от 13,00 ч. и ще се състои в Регионалната библиотека „П. Р. Славейков”. Участват лектори от Българската академия на науките, Националния археологически институт с музей, Института за математика и информатика, Съюза на учените в България, Великотърновския университет, Софийския университет, Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Петър Берон” (В. Търново) и от Регионалната библиотека „П. Р. Славейков”. Финалът на форума ще бъде в Къщата с маймунката.


Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново