събота, 6 май 2017 г.

ОББ представя не/познатата романтика от златния си фонд във Велико Търново


Информация - Организатори
Снимка - www.facebook.com/gradski.transport.vt

Велико Търново е осмата спирка на изложбата „НЕ/ПОЗНАТИ“ от Златния фонд на Колекцията на Обединена българска банка. Градът, вдъхновил редица живописни платна, от които струи неповторима романтика и характерна атмосфера, ще посрещне емблематичните за българското изобразително изкуство картини на ОББ. Творбите ще бъдат представени в  Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ от 12 до 27 май. Изложбата е с вход свободен.

Жителите и гостите на Велико Търново ще имат възможността да се насладят на непознатите творби на едни от най-именитите и добре познати български художници. Посетителите на изложбата ще могат да видят красотата на живописния град през очите на родената в Търново талантлива художничка Иваничка Панева. Маслените й платна „Велико Търново зиме“ и „Панорама ІІ“ показват града в неговия светъл колорит и тиха хармония. Признатият у нас и по света живописец Иван Христов пресъздава красотата на Търново и природата край града в своята картина „Пейзаж – Търново“. Сред акцентите на „НЕ/ПОЗНАТИ“ във Велико Търново е и „Селска идилия“ на Деньо Чоканов, също родом от Търново, рисувана през 30-те години на миналия век.

Освен творбите на класици и съвременници, изложбата включва и експозиция от
специално подбрани ценни антикварни предмети от Колекцията на Банката – уникални пишещи и сметачни машини, стенни часовници и др. Интересните експонати са своеобразно ехо от историята на банковото дело у нас.

Цялата Колекция на ОББ се състои от 225 творби, разделени в три фонда – златен, сребърен и бронзов. Всички произведения на изобразителното изкуство и антикварни предмети са били част от интериора на различни клонове на ОББ. Близо пет години са продължили съвместните усилия на служители на Банката, експерти в изкуствознанието и реставратори, за да опишат, заснемат и реставрират произведенията от всички клонове на ОББ в страната.

„НЕ/ПОЗНАТИ“ се реализира по повод 25 години Обединена българска банка. До края на годината 47-те творби от Златния фонд на Колекцията на ОББ ще бъдат представени в още шест големи български града. Проектът затвърждава познатия имидж на Банката на ценител и спонсор на стойностни инициативи, свързани с изкуството и културата у нас.  

Може да разгледате цялата Колекция и да намерите повече информация за авторите, творбите и инициативата на официалния сайт: www.ubbcollection.bg.

Започна месецът на испаноезичните държави във Велико Търново

Плакат - Организатори


На 2и май  бе официалното откриване на MesHispanico - Месеца на испаноезичните държави във Велико Търново, както и откриването на изложба на корици и илюстрации на книги от Испания и Португалия.
Събитието се състоя на 2 май 2017 г. от 18:00 ч. във фоайето на НРБ „П.Р.Славейков“.
Месецът на испаноезичните държави във Велико Търново за поредна година включва събития, посветени на испаноезичната култура и българо-испанските взаимоотношения през месец май във Велико Търново. Организатори на събитието са Институт Сервантес съвместно със сдружение "VT EVENTS”, "ТАМ" – пространство за култура и социални инициативи и PR агенция „Властелини“. Програмата включва изложби, кино прожекции, музикални събития и тематични лекции в периода от 02 до 31 май 2017 г.

Всички събития в рамките на фестивала ще бъдат с вход свободен (с изключение на специалните уъркшопи с уроци по салса с кубински преподаватели).

Велико Търново почете Деня на храбростта и празник на Българската армия


Велико Търново почете Деня на храбростта и празник на Българската армия – 6 май. Маршова музика и изпълнения на оркестъра към Националния военен университет „Васил Левски” огласиха централната част на старопрестолния град. Войсковата рота и курсантите нагледно показаха как в Старата столица големият български и християнски празник винаги е бил честван с особена почит. Кметът Даниел Панов, представители на институции, организации и сдружения, депутати, жители и гости на старата столица положиха цветя и венци пред паметните плочи на Арката на генералите и на Дома на офицера, както и на паметника „Майка България”.

Празнични слова произнесоха Даниел Панов и полк. Веселин Мадански – заместник-ректор на НВУ „Васил Левски”. Кметът на Велико Търново припомни колко светъл, обичан и почитан празник е Гергьовден – ден, свързан православната християнска вяра, величието на българската държава, победите на родните войници и офицери в името на Отечеството, народните обичаи и традиции.

„Родната армия, заедно с Българската православна църква винаги са били сред стълбовете на българската идентичност. Велико Търново има особено искрени и дълбоки чувства на уважение и респект към войската. Градът ни е дал на България  34 генерали и двама адмирали. От тях двама стават регенти, четирима – военни министри, трима – военни аташета, двама – началници на Генералния щаб, двама – началници на Военното училище, един – министър на вътрешните работи и народното здраве. Двамата адмирали са достигнали до командващи Флота. Паметникът „Майка България” е най-красивият и вълнуващ войнишки паметник във Велико Търново и в родината. Той е символ на смелостта, мъжеството, жертвоготовността, честта и достойнството. Дълбок поклон към най-преданите чеда на Майка България, които положиха живота си в нозете й за да бъде днес Отечеството ни свободно, обединено, независимо и европейско”, каза в словото си кметът Даниел Панов.

Кметът на Велико Търново подчерта голямата роля на българската армия за държавата и обществото в съвремието. „Нека както на Гергьовден, така и всеки ден се гордеем и уважаваме честните, доблестни, храбри и достойни мъже и жени, които днес носят военната униформа, както и всички, които организационно и логистично осигуряват дейността на нашата славна армия”, завърши Панов, след което отправи поздрав и към всички именници.


По случай Деня на храбростта и празник на Българската армия Община Велико Търново подарява на жителите и гостите на града прожекция на аудиовизуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина”. Излъчването на шоуто на Царевец започва в 21,00 ч. на 6 май. Спектакълът може да бъде наблюдаван от площад „Цар Асен I”.

Снимки и информация: Община Велико Търново

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново