петък, 12 май 2017 г.

Временно затварят улици във Велико Търново тази вечер/петък (12и май)

Информация - Община Велико Търново
Снимка - www.facebook.com/gradski.transport.vt
На 12 май /петък/ в периода от 21,15 до 22,00 ч. за движение на МПС ще бъде затворен площад "Цар Асен 1", както и прилежащите улици.

Безплатно гледаме довечера шоуто "Звук и светлина" на хълм "Царевец" във Велико Търново

Информация - Община Велико Търново
Снимка - www.facebook.com/gradski.transport.vt
Безплатно ще бъде излъчен тази вечер спектакълът "Звук и светлина" на историческата крепост "Царевец" в старата столица Велико Търново. Началният час е 21:30 ч., а шоуто може да се наблюдава от пл."Цар Асен I".

Частично ремонтират улица „Опълченска” по настояване на Даниел Панов


Частично ремонтират улица „Опълченска” във Велико Търново, която е част от републиканския път III-514 между старопрестолния град и Горна Оряховица. Дейностите са възложени от Областното пътно управление след настояване на кмета на Старата столица Даниел Панов. Наскоро той сезира Агенция „Пътна инфраструктура” за лошото състояние на отсечката и продължението й до северния изход на града, които са част от републиканската пътна мрежа.
Най-компрометираните участъци от ул. „Опълченска” ще бъдат частично преасфалтирани. От днес се работи по т.нар. „изкърпване” на дупките и попълването им с асфалтова смес.
В искането си до АПИ, с копие до Областното пътно управление във Велико Търново, кметът Даниел Панов посочва, че остава належащо извършването на основна реконструкция на ул. „Опълченска” и продължението й, на двата тунела по първокласния път Русе – В. Търново, както и на трасето от старата столица до Арбанаси. Панов посочва също, че е необходимо укрепване на свличанията на земни маси от източния склон на хълма Трапезица. „Тези пътища осигуряват достъпа до Велико Търново от север и североизток и имат много важно значение за развитието на икономиката, транспорта, туризма. Те поемат основна част от туристическия поток към града, старата част с крепостите Царевец и Трапезица, музейните обекти и забележителности”, се посочва в становището.

Необходимите ремонти, заедно с нужната реконструкция на натоварената улица „Магистрална” с Дъговия мост, част от главен път I-4 София – Варна и доизграждането на обходния път между В. Търново до Дебелец, са въпроси, които кметът Даниел Панов и екипът му поставят пред АПИ от 2012 година насам. Предишното редовно избрано правителство осигури финансови средства за основния ремонт на ул. „Магистрална” и Дъговия мост, както и за довършването на т.нар. „Стар път” към Дебелец. 

Снимка и информация: Община В. Търново

Даниел Панов откри шестия Национален събор на овцевъдите в България


Под звуците на 101 каба-гайди от Калофер и с атрактивни ритуали на кукери от Банско започна шестият Национален събор на овцевъдите в България, който се провежда край Петропавловския манастир. Тридневният фестивал бе открит от кмета на Велико Търново и председател на Националното сдружение на общините Даниел Панов, кмета на Лясковец д-р Ивелина Гецова и организатора Симеон Караколев. 300 изложители , сред които животновъди, занаятчии, производители на млечни продукти и дистрибутори на селскостопанска техника се представят на събора.
Кметът Даниел Панов оцени голямото събитие като един от символите на българщината, тъй като поставя акцент както върху традициите, обичаите и фолклора, така и върху родното производство на хранителни и млечни продукти. „Нека дадем шанс на нашето, българско производство. Нека туристическият бизнес във всеки един град отдели място за качествените нашенски продукти. Това ще бъде един стимул, едно насърчаване за родните производители”, каза по време на откриването Даниел Панов.

Кметът на Велико Търново припомни, че със същата цел Националното сдружение на общините и БНТ 2 стартираха новата кампания „Вкусът на България”. Инициативата предвижда в продължение на 12 месеца в градовете с туристически профили да бъдат организирани тематични форуми с участието на туристическия бранш, хранително-вкусовата промишленост и местната власт.
Над 1000 животни са изложени в специално обособени шатри. Музейни експозиции от Националния исторически музей, Котел, Тетевен и Троян показва развитието на овцевъдството в България. 11 колекции на читалища от страната разказват за развитието на занаятите. Конни атракции, демонстрации на ловни соколи, състезания по стригане и доене на овце, изложба на кучета, нестинарско шоу и пресъздаване на бойните умения на прабългарите са сред изненадите за гостите на събора. За поредна година Ути Бъчваров ще готви български гозби по стари рецепти.

Националният събор на овцевъдите е организиран от Асоциацията за развъждане на млечни овци в България, подпомага се от Министерството на земеделието и храните, общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица и др. Съпътстваща проява е фолклорният конкурс „Заблеяло ми агънце”. Сред гостите на откриването бяха заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова, дипломати и представители на 24 държави, на държавни институции, общини, неправителствени организации и др. 

Снимки и информация: Община В. Търново

4000 изпълнители излизат на сцената на Старопланински събор „Балканфолк"

Снимка и информация: Община В. Търново
4000 изпълнители ще участват в тазгодишното XXI издание на Старопланински събор „Балканфолк”, което ще се проведе от днес до 20 май във Велико Търново. 200 фолклорни състави и индивидуални изпълнители от всички етнографски области в България ще представят многообразието на българската народна музика и народни танци. Това съобщи организаторът Калоян Николов, президент на Европейската асоциация на фолклорните фестивали. Съпътстваща проява е и VIII Национален шампионат по фолклор „Еврофолк”.
Колективи от Индонезия, Украйна, Турция, Молдова, Беларус, Казахстан, Испания, Македония, Индия, Иран и Унгария също ще се изявят на сцената в Старата българска столица. Те ще вземат участие в Световната купа по фолклор – също събитие, което традиционно се провежда в рамките на Събора. Концертната програма започва още днес – всеки ден надпяванията и надиграванията ще се провеждат в Летния театър в парк „Марно поле”. Официалното откриване на Старопланински събор „Балканфолк” 2017 е тази вечер в 19,00 ч. В съботния 13 май участниците във фестивала ще дефилират по главната улица на Велико Търново „Васил Левски” и ще представят кратки изпълнения пред паметника „Майка България”. Шествието започва в 18,00 ч.


Международен турнир по конен спорт започва днес в Арбанаси

Снимка: Община В. Търново - архив
Информация: Община В. Търново
Международен турнир по конен спорт започва от днес в конната база в с. Арбанаси. Тридневната надпревара включва стартове по всестранна езда, една и две звезди за юноши и мъже, и конкур-ипик /прескачане на препятствия/ за юноши и младежи. 
В състезанието ще вземат участие около 50 състезатели от Южна Африка, Русия, Румъния и България.  Очакват се и ездачи от Йордания, съобщи председателят на ККС „Калоян- 92“- Михаил Костов.
Турнирът започва днес в 9,00 ч. с надпреварата по обездка. В събота от 10,00 ч. е кросът, а в неделя, също от 10,00 ч. е прескачането на препятствия. Международният клубен турнир по конкур-ипик ще се проведе паралелно с всестранната езда, като началният час и през трите дни ще е 16,00 ч. 

Организаторите обещават много емоции, а входът за всички, които искат да наблюдават ездачите, е свободен.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново