четвъртък, 10 май 2018 г.

4000 изпълнители превръщат Велико Търново в световна столица на фолклора

Снимка и информация: Община Велико Търново


Над 4000 изпълнители от десет държави пристигат във Велико Търново, за да превърнат Старата столица в световна фолклорна столица. От 11 до 20 май включително старопрестолният град ще бъде домакин на XXII издание на Старопланински събор „Балканфолк”. Повече от 200 фолклорни състави, индивидуални певци и музиканти от всички етнографски области в България ще представят пъстрото многообразие на българската народна музика и танци. Това съобщиха директорът на дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“ в общината Нелина Църова и организаторът Калоян Николов, президент на Европейската асоциация на фолклорните фестивали.
Съпътстващи събития са IX Национален шампионат „Еврофолк” и Световната купа по фолклор. Общо 10 000 лева е наградният фонд, а изпълненията ще бъдат оценявани от авторитетно жури.
Колективи от Канада, Швеция, Индонезия, Иран, Малайзия, Грузия, Литва, Индия и Якутия също ще гостуват на сцената във Велико Търново.
Концертната програма започва в петъчния 11 май. Всеки ден до 20 май (включително) надпяванията и надиграванията ще се провеждат в Летния театър в парк „Марно поле”.
Официалното откриване на Старопланински събор „Балканфолк” 2018 е утре вечер в 19,00 ч. В ранната съботна вечер (12 май) участниците във фестивала ще дефилират по главната улица на Старата столица „Васил Левски” и ще представят кратки изпълнения пред паметника „Майка България”. Шествието започва в 18,00 ч.
Фестивалът и съпътстващите събития са част от музикалните празници „Евро фолк”, които се провеждат под егидата на Европейската асоциация на фолклорните фестивали и с подкрепата на Община Велико Търново.


Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново