понеделник, 27 февруари 2017 г.

Подписан бе новият общински колективен договор в сферата на образованието

Снимка и информация: Община В. Търново
Кметът на Велико Търново Даниел Панов и представители на синдикалните организации в сферата на образованието подписаха днес новия общински колективен трудов договор. Запазени са всички 14 клаузи, надграждащи отрасловото споразумение на национално ниво, а педагозите определиха Велико Търново като общинският център с най-добър колективен трудов договор и най-добра социална политика в сферата на образованието.
Даниел Панов бе категоричен, че образованието и социалният елемент в сферата продължават да бъдат основни приоритети в политиката на Община Велико Търново и е много важно тази тенденция, започната през последните две години и на национално ниво, да продължи. „Нека бъдат продължени добрите практики на предното правителство, а не да бъдат спирани програми заради незнание. 22 общини не са подписали договори за мерките по образователна инфраструктура по ОП „Региони в растеж”. За училища в цялата страна предишният кабинет договори ресурс от 130 милиона лева”, посочи Даниел Панов.
Кметът на старата столица обяви, че още през пролетта във Велико Търново ще започне реализацията на проект за иновативни училища. Продължава да бъде засилвана и връзката „Бизнес – образование” след проведения обстоен анализ на трудовия пазар в целия регион.

Председателят на общинската структура на Синдиката на българските учители Мария Георгиева благодари на кмета Даниел Панов и екипа му за грижите, които полагат за просветната система, за диалога и бързата реакция по всеки поставен въпрос. Благодарности изказаха също инж. Марин Цонев – председател на областната организация на Съюза на работодателите в системата на народната просвета, както и Силвия Отчева, председател на регионалния синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа”. 

Кметът Даниел Панов апелира за по-бързо залесяване на районите със санитарна сеч

Снимка и информация: Община В. Търново
Кметът на Велико Търново Даниел Панов апелира по-бързо да бъдат залесени държаните горски територии, засегнати от санитарна сеч. Най-голям е техният дял в района на Прохода на Републиката „Хаинбоаз”, а причината е съхнене и гниене на боровете.
Въпросът бе поставен пред директора на Държавно горско стопанство „Болярка” инж. Йордан Бобонков, който присъства на разширената работна среща между Даниел Панов, кметове и кметски наместници на населени места от общината. Даниел Панов призова залесяването да бъде ускорено, за да не възникнат предпоставки за свличания на земни маси.
Кметовете и кметските наместници сигнализираха за увредени пътни настилки при движението на камионите, превозващи дървесина. Инж. Йордан Бобонков пое ангажимент, че до края на седмицата лично ще обходи пътищата в района на Ялово, Габровци и други населени места, а Държавното горско стопанство ще покрие разходите по отстраняване на щетите. Решено бе да бъде намален обемът на товарите на курс, а от регионалната автомобилна инспекция да бъде изискана проверка на местата за претоварване на дървесината.
На територията на община Велико Търново няма общински язовири, които да създават реална опасност. През тази година ще започне изготвянето на техническите им паспорти на общинските язовири. Вече е назначен оператор хидроинженер, който следи за състоянието на водоемите. Задължение на кметовете и кметските наместници е да извършват наблюдение над язовирите и при необходимост да сигнализират за проблеми.
По време на срещата бяха обсъдени и текущи въпроси, свързани с бюджетите на кметствата и кметските наместничества. Преразходът за снегопочистването ще бъде възстановен. От фирмата, отговаряща за зимната поддръжка на третокласната пътна мрежа ще бъде изискано да почисти инертните материали от участъците, минаващи през населени места от общината.

На финала на разговора кметът Даниел Панов припомни, че и през настоящата година програмата на Община Велико Търново „Местни инициативи” е с увеличен бюджет, с размер 450 000 лева. Той призова кметовете и кметските наместници да не се поддават на политически провокации и да защитават проектите си за инфраструктура и благоустрояване. 

Вижте тук събитията във Велико Търново през тази седмица


13,30 ч
Община В. Търново – Нова зала
16,00 ч
Пред Факултета по изобразително изкуство на ВТУ
17,00 ч
Пред Къшата - музей на Ем. Станев
ПОНЕДЕЛНИК - 27.02.17 г.
Пресконференция за събитията във Велико Търново през месец март


Откриване на изложба по случай 35-годишния юбилей на СУ „Емилиян Станев”


Полагане на венци и цветя пред паметника и Къщата-музей на Емилиян Станев

9,00 ч
ОУ „Бачо Киро”
10,00 ч
РНБ „П. Р. Славейков”

10,00 ч
Пред Централна поща

10,30 ч
МДТ „Константин Кисимов”

19,00 ч
МДТ „Константин Кисимов”
ВТОРНИК – 28.02.17 г.
Общински ученически игри по тенис на маса – възрастови групи 5-7 и 8-10 клас
Гостуване на формациите за любителско творчество при Читалище „Нива“- с. Ново село по повод Деня на самодееца

Среща с търговци на мартеници, облечени в български национални носии и подаряване на национални знамена
 Празничен концерт на учениците от СУ „Емилиян Станев” по повод 35-годишния юбилей на училището


„Измамникът Тартюф“ по Жан-Батист Молиер - комедия


10,00 ч
Детска ясла „Мечо Пух”
11,00 ч
Община В. Търново – Голяма зала
14,30 ч
Ресторант „Чифлика”

17,00 ч
Пред Община Велико Търново
17,00 ч
Изложбени зали „Рафаел Михайлов”
СРЯДА – 1.03.17 г.
Детски празник по случай Баба Марта

Отчетно-изборно събрание на Българския червен кръст

Празнична среща с художествените ръководители по случай Деня на любителското творчество


Подаряване на мартеници на великотърновци от деца от ЦДГ „Слънце”, „Ивайло” и техните родители, развлекателна програма

Вечер за 110-годишнината от рождението на Емилиян Станев. Концерт на трио Ангел Станков, Йосиф Радионов и Зорница Радионова. Представяне на филма „Вечните ловни полета“

11,00 ч
Музей „Възраждане и Учредително събрание”

17,00 ч
ЦДГ „Слънце”
17,30 ч
Изложбени зали „Рафаел Михайлов”

ЧЕТВЪРТЪК – 2.03.17 г.
Открит урок по родолюбие с ученици от 11-е класове на ПГ по икономика, ПГ по туризъм и ПМГ „Васил Друмев”


Открит урок – спектакъл „България празнува”

Представяне на книгата на Радослав Радев „Смехотворецът в българската литература и култура“, изложба на Сдружение „ГОАРТ“


10,30 ч
Пред Община В. Търново


11,00 ч
Пред паметник „Майка България”


13,00 ч
Площад „Цар Асен I”

20,00 ч
Площад „Цар Асен I”
ПЕТЪК – 3.03.17 г. – Национален празник на Р. България
Военен ритуал, празнично слово на кмета Даниел Панов, връчване на Академична награда „Трети март”, представяне на литературно-музикална композиция „Аз съм българин”

Военен ритуал, поднасяне на венци и цветя, празнично хоро,  Изложба и анимация „Оръжия и документи от Руско-турската освободителна война 1877-1878г.“

Безплатни туристически обиколки с беседи по два маршрута

Аудиовизуален спектакъл „Царевград Търнов – Звук и светлина” – безплатна прожекция по случай Националния празник

11,30 ч
С. Арбанаси – централен площад
13,30 ч
С. Арбанаси – конна база
СЪБОТА – 4.03.17 г.
Отбелязване на Тодоровден и конкурс за най-гиздав кон

Демонстрации и състезания по езда

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново