понеделник, 23 април 2018 г.

"Пловдив 2019“ кани Варна, Велико Търново и София в програмата на Европейска столица на културата

Информация: "Пловдив 2019" / Община Велико Търново

Фондация „Пловдив 2019“ кани градовете финалисти за столица на културата да се включат в програмата на най-големия европейски културен проект през следващата година. Варна, Велико Търново, София и регионите им могат да участват с най-добрите идеи, заложени в програмите, с които са достигнали до финала на конкурса за титлата.
Отворената покана за проекти на културни организации, независими куратори и артисти стартира днес, 23 април, а крайният срок за подаване на предложенията е 29 юни 2018 година. Одобрените проекти могат да бъдат реализират от януари до декември 2019 г. или в съответния град, като бъде предвидено представяне в Пловдив, или само в българската европейска столица на културата.
Целта на поканата е да бъде обогатено културното съдържание на програмата на национално ниво и  местната сцена да бъде отворена към европейско и международно партньорство. Фондацията дава възможност идеите на градовете кандидати да бъдат реализирани като част от официалната програма на първата българска европейска столица на културата.
Предложенията трябва да развиват цели и идеи от програмите, заложени в апликационните книги на градовете от финалния етап, а и да са съобразени с мисията и целите на проекта Европейска столица на културата. Идеите и концепциите могат да бъдат свързани с визуалните изкуства, артистични намеси, дизайн, платформи за обмен на знания между различни социални групи. Допуска се и реализацията на градско и домашно градинарство, био- и еко практики и строителство.
Отворената покана за трите града е с общ бюджет от 500 000 лв. Максималното финансиране за един проект е до 50 000 лв. при собствен принос от страна на кандидата 30%, който може да бъде и нефинансов. Фондацията няма да подкрепя проекти от културния календар на съответния град.
Пълният текст на поканата, както и всички документи, необходими за кандидатстването, са качени на сайта на фондацията тук.

Изграждат безплатен паркинг в подножието на Царевец

Снимка и информация: Община Велико Търново

Безплатен и охраняем паркинг ще бъде изграден в подножието на крепостта Царевец. Обектът във Велико Търново ще се намира на улица „Крайбрежна“, в непосредствена близост до Бейския мост. Над 80 ще бъдат местата за автомобили и автобуси.
Новото пространство за паркиране и престой ще бъде оформено на мястото на бившия наказателен паркинг, а строителството му е част от големия проект на общината „Съхранена и автентична, привлекателна градска среда на град Велико Търново“. Финансирането е осигурено по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020.
По-рано днес бе направена символичната първа копка на бъдещия паркинг. В церемонията участваха заместник-кметът на Старата столица проф. Георги Камарашев, представителите на фирмата изпълнител Румен Игнатов и Филип Маринов, както и отец Славчо Иванов.
Проф. Георги Камарашев коментира, че паркингът ще улесни значително организацията на движението в Старата градска част и край крепостта Царевец, тъй като обновени ще бъдат също улиците, отвеждащи до новия обект, както и пешеходна алея със стъпала. „Подобна по мащабите си строителна дейност в Стария град не се е случвала от десетилетия насам. Знаем, че това създава временни затруднения, но нека бъдем търпеливи и нека не се поддаваме на провокации. Всичко, което правим, е за по-добрия облик на Велико Търново и по-добрите условия както за местните жители, така и за гостите“, заяви проф. Камарашев. Той изрази увереност, че паркингът ще бъде завършен до началото на активния туристически сезон.
Освен изграждането на новото пространство за паркиране и престой, тази част на проекта включва обновяване на довеждащата пешеходна алея със стъпала, основен ремонт на обществената тоалетна на Самодовската чаршия и реновиране на площад „Съединение“ пред музей „Възраждане и Учредително събрание“. Общата инвестиция ще бъде в размер на близо 600 000 лева с ДДС.
Общо 38 улици и площадни пространства в Старата част на Велико Търново ще бъдат основно ремонтирани по европейския проект за градска среда. Инвестиционното намерение бе разделено на пет обособени позиции за оптималната му реализация. Общата стойност на вложените средства в техническата инфраструктура на Старо Търново ще бъде над 8 милиона лева. Още близо 3 милиона лева ще бъдат инвестирани по същия проект за нова градска среда в част от квартал „Чолаковци“ и обновяване на пешеходната му връзка с големия жилищен комплекс „Бузлуджа“.
Дейностите по целия проект включват реновиране на улични настилки, тротоари и пешеходни алеи, стълбища, елементите на градското обзавеждане /парапети, пейки, кошчета за смет/, озеленяване и залесяване, монтаж на енергоспестяващо улично осветление. Автентичният вид на настилките в квартал „Варуша“ ще бъде запазен.
Прогнозният срок за реализация на всички строителни работи е до края на настоящата година.

Наситена със събития ще е новата седмица във Велико Търново. Вижте програмата тук

Снимка и информация: Община Велико Търново
Наситена със събития ще е новата седмица във Велико Търново. Концерти, изложби, литературни четения и представяния на книги, дни на отворените врати в ПМГ "Васил Друмев", постановки и други прояви са заложени за жителите и гостите на Старата столица. Вижте събитията по-долу:


Програма на Община Велико Търново
23-29 април 2018 г.

23 април /понеделник/
09:00 – 17:30ч., Чуждоезиков отдел на РНБ „П.Р.Славейков“, ул. „Симеон Велики“ №7
Четене на глас на текстове от любими произведения, от пристрастяващи автори и по интересни теми - по повод Международния ден на книгата и авторското право
13:30ч., ОУ „Св. Патриарх Евтимий“
„Четенето ни отключва вратите на един вълшебен свят. Поетът Здравко Пеев гостува на деца и ученици в ОУ „Св. Патриарх Евтимий“, по повод Международния ден на книгата и авторското право
19:30ч., Клуб 7
Среща със Станислава Стоянова

24 април /вторник/
10:30ч., ПМГ „Васил Друмев“
Откриване на нова интерактивна зала
11:00ч., кв. „Чолаковци
Церемония по първа копка по проект „Съхранена и автентична градска среда на град Велико Търново“
11:00ч., Община Велико Търново – Зала 302
Пресконференция за пролетния дял на кампанията „Движи се и победи“ - 2018
13:00ч., ПМГ „Васил Друмев“
Представяне на новата книга на проф. д-р Петко Ст. Петков „Книга за върховете „Свети Никола  и Шипка“.
17:30ч., ИЗ „Рафаел Михайлов“
Съвместен акордеонен концерт на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, катедра “Музика” и НМА „Проф. Панчо Владигеров” – София, с преподаватели гл. ас. д-р Вася Мандикова-Иванова и доц. д-р Добромир Митев. Изпълнения на преподаватели и студенти. В програмата -  Моцарт, Золотарьов, В. Семенов, Пиацола, Ф. Анжелис, А. Фосен.
18:00ч., Младежки дом, зала 30
Концерт на пианистите с преподавател Росица Тарапанова
19:30ч., Клуб 7
Представяне на документалния филм „Виолетови шампиони“

25 април /сряда/
10:00 ч. ЦДГ „Евгения Кисимова”
Среща по случай празника на детската книга с писателката Ружа Велчева
10:30ч., Чуждоезиков отдел на РНБ „П.Р.Славейков“, ул. „Симеон Велики“, 7
Ден на италианския език и култура. Организира се съвместно със студенти изучаващи италиански език от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“
11:00ч., площад „Св. св. Кирил и Методий“
Церемония по първа копка по проект „Съхранена и автентична градска среда на град Велико Търново“
12:30ч., ПМГ „Васил Друмев“
Представяне на ученически проекти по математика
19:30ч., Клуб 7
Изложба – търг в подкрепа на Александър Гайдев, част от кампанията „Презареди“
26 април /четвъртък/
9:00ч., Община Велико Търново, голяма зала
Сесия на Великотърновски общински съвет
10:00 ч. ЦДГ „Евгения Кисимова”
Среща по случай празника на детската книга с писателката Ружа Велчева
11:30ч., ПМГ „Васил Друмев“
Интерактивен урок по английски език
13:00ч., ИЗ „Рафаел Михайлов“
Семинар, посветен на обектите под егидата на ЮНЕСКО по проект ЕРАЗЪМ +
17:30ч., читалня на РНБ „П.Р.Славейков“
Представяне на новата книга на проф. д-р Петко Ст. Петков „Книга за върховете „Свети Никола и Шипка“. Проф. д-р Пламен Павлов представя автора.
18:00ч., Младежки дом, зала 30
Концерт на пианистите от класовете на Мариана Калчева, Мария Добрева и Антон Благоев

27-30 април
МДТ „Константин Кисимов“
Национален фестивал на детското театрално творчество „Малкият принц“

27 април /петък/
9:00ч. ПМГ „Васил Друмев“
Отбелязване на патронния празник на ПМГ „Васил Друмев“ и Ден на отворените врати
9:30ч., МДТ „Константин Кисимов“
Откриване на Национален фестивал на детското театрално творчество „Малкият
принц“
11:00ч., магазин „Метро“
10 години магазин „Метро“ във Велико Търново

28 април /събота/
9:00ч., Владишки мост в кв. „Асенов“
Начало на общоградски туристически поход от Велико Търново до хижа „Божур“
10:00ч., ДКС „Васил Левски“
Осми национален фолклорен фестивал за любителски фолклорни клубове „Болярско надиграване“
10:00ч., НЧ „Нива – 1898“, с.Балван
Общински празник на народното песенно изкуство „Сладкопойна чучулига“
11:00ч., салон на НЧ „Искра“
Театър ВЕСЕЛ представя: „Житената питка“ – детски куклен спектакъл, представен от ДКТ гр.Търговище
17:00ч., ИЗ „Рафаел Михайлов“, конферентна зала
Публична дискусия на тема „Пътят на Кундалини – от Бога до човека и от човека до Бога“
18:30ч., НЧ „Искра“
„Бабо Мишке“ – премиера на постановката на Театрално студио „Усмивка“

Предстоящи събития:
30 април /понеделник/
10:30ч., ЦДГ „Пролет”  
Гостуване по програма „Деца четат на деца” съвместно с Младежкия дом

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново