понеделник, 10 април 2017 г.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов ръководи разговори за сътрудничество между българските и норвежките общини

Снимка: Архив Община В. Търново
Информация: Община В. Търново
Кметът на Велико Търново и председател на Управителния съвет на Националното сдружение на общините Даниел Панов ръководи серия от разговори за сътрудничество между местните власти от България и Норвегия. Делегация от НСОРБ, предвождана от Панов, бе на работно посещение в Осло, където проведе над 15 срещи с цел насърчаване на двустранните контакти.
25 кметове на общини, ръководството на НСОРБ и експерти от Сдружението бяха приети от председателя на Управителния съвет, регионални директори и ключови експерти на Норвежката асоциация на местните власти. Обсъдени бяха конкретни нови проекти, които да бъдат реализирани съвместно с ресурси от финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (2014 – 2020).
Набелязаните области за сътрудничество са в сферите на местното икономическо развитие и борбата със случаите на социално неравенство, енергийната ефективност, опазването на културно-историческото наследство, подобряване качеството на атмосферния въздух и опазването на околната среда.
Партньорите от Норвегия представиха водещи практики за използване на технологиите в грижите на хората с увреждания и възрастните – телемедицина, създаване на „умни“ жилища и софтуерни приложения, които значително подобряват качеството на живот.
Работните срещи дадоха възможност на българските представители да се запознаят с норвежкия модел на взаимодействие между местната и изпълнителната власт. Проведени бяха разговори с ръководството на парламентарната комисия по местно самоуправление и публична администрация в Парламента на Норвегия, както и с местни народни представители. Дискусията обхвана следните основни теми - практиката на провеждане на регулярни срещи между местна и централна власт, механизмите за отчитане мнението на общините при подготовка на законодателни промени, приносът на местната власт при реализирането на национални политики.


Във Велико Търново текат проверки за нерегламентирано изхвърляне на строителни отпадъци

Информация и снимка: Община В. Търново
Във Велико Търново текат проверки за нерегламентирано изхвърляне на строителни отпадъци в съдовете за битова смет. Засилената контролна дейност е по повод сигнали на жители на старата столица и се извършва от експерти и специалисти в общинската администрация.
Вече са установени няколко нарушители, на които са съставени предписания да изпълнят задълженията си по Закона за управление на отпадъците и Наредбата за опазване на околната среда. Ако това не бъде сторено, следва налагането на глоби, чиито размери са от 100 до 1000 лева за физически лица и от 500 до 2500 лева за юридически лица.
Община Велико Търново уведомява всички физически и юридически лица, притежатели на строителни отпадъци, че са длъжни да спазват нормативно заложените ред и условия за предаването, събирането, транспортирането и претоварването им. Забранено е изхвърлянето на този тип смет в съдовете за битови отпадъци, тъй като това води до тяхното и на сметоизвозващата и сметообработваща техника увреждане. Не е позволено мебелите и други обемисти предмети или покъщнина да бъдат оставяни около контейнерите.
            Строителната смет, следствие на извършването на вътрешни преустройства и текущи ремонти на сгради и съоръжения, трябва да бъде съхранявани на територията на обектите и да бъде транспортирана до специализираното депо край с. Леденик. Необходимо е предварително заплащане на касите в информационните центрове на Община Велико Търново. Срещу платежния документ гражданите и представителите на юридически лица ще получат талони за предадените количества строителни отпадъци. Тези документи трябва да бъдат предоставени на оператора на входа на депото.
            За сигнали за нарушения, допълнителни справки и съдействие гражданите могат да се обърнат към служителите в общинската администрация на телефони 062/619502 и 062/619552.



Велико Търново отново посреща Великден на Царевец

Снимка и информация: Община В. Търново
За седма поредна година жителите и гостите на Велико Търново ще посрещнат Великден зад крепостните стени на Царевец. Портите на архитектурно-музейния резерват ще бъдат отворени в 22,30 ч. на 15 април. В Патриаршията музей „Възнесение Господне” великотърновският митрополит Григорий ще отслужи Пасхално богослужение. Точно в полунощ звън на всички църковни камбани ще възвести Христовото възкресение.
С изнасянето на Благодатния огън от Патриаршията музей митрополит Григорий и кметът на Старата столица Даниел Панов ще поведат литийното шествие. То ще продължи от крепостта Царевец до катедралния храм „Рождество на Света Богородица”. В него ще се включват и доброволци със 150 светещи факли.
Целият пешеходен маршрут от Първата порта до Патриаршията музей ще бъде осветен. За сигурността и опазването на обществения ред ще се грижат служители на Районно управление на полицията – В. Търново, на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, както и частни охранители. Община Велико Търново уведомява всички, които желаят да присъстват на богослужението, възвестяването на Възкресението и посрещането на Благодатния огън, че след приключване на литийното шествие крепостта Царевец ще бъде заключена.
За жителите и гостите на Старата столица, избрали да посрещнат светлия християнски празник на Царевец ще бъдат осигурени 2500 парчета козунак и великденски яйца. Раздаването им ще започне в 00,40 ч на площад „Цар Асен I”. Жестът е осигурен от кмета Даниел Панов и фирмите „Метро Кеш & Кери”, „ЦБА” и консорциум „Агробизнес”. Яйцата ще бъдат боядисани от деца и ученици от детските градини и училищата. Те ще бъдат осветени на Велики Четвъртък.
Светата литургия по случай светлия християнски празник ще бъде отслужена в катедралния храм „Рождество на Света Богородица” в 01,00 ч след полунощ. Богослужението по случай Второ възкресение ще се състои на 16 април в новия храм „Възкресение Христово” и ще започне от 11,00 ч. Вечерта на ще бъде излъчен аудиовизуалният спектакъл „Царевград Търнов – Звук и светлина”. Прожекцията започва в 21,00 ч., а зрителите ще могат да я наблюдават от площад „Цар Асен I”.

Организатори на програмата за отбелязване на Христовото възкресение са Община В. Търново, Великотърновска митрополия и Регионален исторически музей.

Вижте тук къде великотърновци ще посрещнат Великден. Ето и останалите събития през седмицата

Информация: Община Велико Търново
Снимка: Хр. Павлов
ГРАФИК ЗА СРЕЩИТЕ И СЪБИТИЯТА В ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО
(10.04. - 16.04.2017 г.)

19,00 ч
МДТ „Константин Кисимов”
ПОНЕДЕЛНИК - 10.04.17 г.
„Великденско лято” – гостуващ спектакъл

17,30 ч
Изложбени зали „Рафаел Михайлов”
18,00 ч
РНБ „П. Р. Славейков”
ВТОРНИК – 11.04.17 г.
Изложба „Светът на мита и духовността между минало и настояще” на Анджела Окипинти

Представяне на новата книга на Божидар Богданов „Кула”

10,00 ч
РНБ „П. Р. Славейков”
СРЯДА – 12.04.17 г.
„Кисимови четения” – посветени на 120 години от рождението на Константин Кисимов


10,00 ч
Катедрален храм „Рождество на Света Богородица”
11,00 ч
Пред Община Велико Търново
ЧЕТВЪРТЪК – 13.04.17 г.
Освещаване на великденски яйца


Боядисване на Голямото великденско яйце – с доброволци от Български младежки червен кръст

22,30 ч – 01,00 ч
Крепостта Царевец
23,30 ч –
Патриаршески храм – музей „Възнесение Господне”
00,00 ч 
пред Патриаршески храм – музей
„Възнесение Господне”
00,30 ч
Патриаршески храм „Възнесение Господне”
00,40 ч
Площад „Цар Асен I”
01,00 ч
Катедрален храм „Рождество на Света Богородица”
СЪБОТА – 15.04.17 г.
Честване на Възкресение Христово на Царевец

Пасхално богослужение за Христовото възкресение


Изнасяне на Благодатния огън, звън на всички църковни камбани

Литийно шествие до Катедрален храм „Рождество на Света Богородица”

Раздаване на осветени боядисани яйца и парчета козунак

Възкресна света литургия


11,00 ч
Храм „Възкресение Христово”
21,00 ч
Площад „Цар Асен I”
НЕДЕЛЯ – 16.04.17 г.
Богослужение на Второ възкресение

Аудиовизуален спектакъл „Царевград Търнов – Звук и светлина”




Спират до минути водата във великотърновски квартал

До минути ще бъде спряна водата във великотърновския квартал "Асенов", става ясно от бюлетина на хидрооператора "ВиК Йовковци" ООД. Водоподаването ще бъде ограничено до 17,00 ч. днес. Чешмите ще пресъхнат за същото време и в района на Хуманитарна гимназия "Св. св. Кирил и Методий". 
Причината е необходимостта от спешен авариен ремонт. От дружеството се извиняват за причинените неудобства и обещават, че при възможност водоподаването ще бъде възстановено по-рано.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново