вторник, 6 септември 2016 г.

Велико Търново тържествено отбеляза 131 години от българското Съединение

Снимка - Община Велико Търново


Даниел Панов: „Съединението е пример за истинско национално единство“

Велико Търново тържествено отбеляза 131 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Стотици жители и гости на старопрестолния град се събраха пред сградата на Общината и пред паметника „Майка България“ за официалното издигане на знамето на България и военния ритуал. Заедно с кмета Даниел Панов те поднесоха венци и цветя в знак на почит към българските герои, жертвали се за свободата, независимостта и борбата за национално обединение.
В своето слово Даниел Панов отбеляза, че Съединението е сред най-значимите общонародни и държавнически актове. „На 6 септември 1885 г. българските политици, българските военни, държавният глава княз Александър, министър-председателят Петко Каравелов, водачите на българския таен революционен комитет – всички тези хора загърбват своите различия. По изключително точен, бърз и категоричен начин те показват волята на българския народ в Северна България и голямата част от Тракия да се съедини в едно. Съединението е пример за истинско национално единство, при това на всички възможни равнища – от хората по улиците, учениците по училищата и се стигне до политиците. Каузата, наречена България, е поставена над всичко“, каза кметът на община Велико Търново.
Даниел Панов припомни и за голямата роля на Велико Търново и великотърновската общност в подготовката на историческото събитие. „Борбата за национално обединение започва именно от тук. Само година след освобождението на Търново, в историческата столица е създаден първият благотворителен комитет „Единство”. Тук е поставена общонационалната задача – организирана борба за национално обединение и единство на всички български земи. Примерът на Джорджо Момчев, Никола и Георги Живкови, Стефан Стамболов, архимандрит Стефан, Цани Гинчев, д-р Стат Антонов е последван в цяла България. Дълбок поклон пред всички наши съграждани и предци, участвали в подготовката и реализацията на Съединението. Тяхното дело е светъл пример как има каузи и идеали, които стоят над личния живот, стремежи и амбиции, а именно свободата, независимостта, вярата, достойнството, честта. И най-вече каузата, наречена България“, продължи Даниел Панов.
Великотърновски ученици изпълниха литературна композиция, посветена на деня на Съединението. Сред официалните гости бяха също заместник-кметът Ганчо Карабаджаков, областният управител проф. Пенчо Пенчев, председателят на Великотърновски общински съвет Венцислав Спирдонов, началникът на НВУ „Васил Левски“ бриг. Ген. Пламен Богданов, заместник-ректорът на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ доц. Димитър Димитров. Присъстваха народни представители, общински съветници, представители на различни институции, организации и сдружения.
Празничната програма по случай деня на Съединението ще завърши с излъчване на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“. Прожекцията е от 21,30 ч. и ще може да бъде наблюдавана от площад „Цар Асен I“.



Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново