вторник, 26 септември 2017 г.

90 млади таланти от тринадесет държави излизат на музикална сцена във Велико Търново

Снимка и информация: Община Велико Търново
90 млади таланти от тринадесет държави излизат на музикалната сцена във Велико Търново. Старата столица ще е домакин на петнадесетото издание на Международния конкурс „Сребърна Янтра“, който се провежда под патронажа на кмета Даниел Панов от 29 септември до 1 октомври. Това съобщиха директорът на общинската дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“ Нелина Църова и организаторът Румяна Начева.
Участниците са от България, Италия, Малта, Финландия, Румъния, Молдова, Сърбия, Босна и Херцеговина, Македония, Украйна, Словения, Франция и Англия. Те са на възраст от 5 до 25 години и са разпределени в четири групи.
Председател на професионалното жури ще Силвия Кацарова, а сред оценителите е младата великотърновска певица Ива Ангеличева, която наскоро организира първия по рода си в Лондон фестивал на българската общност „Wild Rose“.
Откриването на „Сребърна Янтра“ 2017 ще бъде на 29 септември от 18,30 ч. с кратък концертен спектакъл пред сградата на МДТ „Константин Кисимов”. Галаконцертът на лауреатите ще бъде на 1 октомври от 19,00 ч. и ще се състои в сградата на театъра, където се провежда и самият конкурс.
За първи път в конкурсната програма е създадена категория за семейни дуети, триа, квартети и пр. Представени ще бъдат изложба-живопис на художничката Гергана Йовчева, както и експозиция от наградени творби в конкурса за детска рисунка „Три звездички“, организиран от фондация „Ангели от Лим“ – Свищов.
Музикалният форум „Сребърна Янтра” традиционно получава подкрепата на Община Велико Търново. Със съдействието на кмета Даниел Панов подарък за всички участници и гости ще бъде прожекция на аудиовизуалния спектакъл „Царевград Търнов – Звук и светлина”.


Три есенни похода събират великотърновци сред природата

Снимка и информация: Община Велико Търново
Три есенни похода събират великотърновци сред природата. Още тази събота /30 септември/ стартира есенният дял на кампанията „Движи се и победи“, съобщиха организаторите от Община Велико Търново, Младежки дом, Туристическо дружество „Трапезица – 1902“, Регионална здравна инспекция. Разходката ще бъде до язовир „Бижев дол“ в района на с. Буковец. Походът ще започне в 9,00 ч. от района на автобусната спирка в квартал „Чолаковци“ и включва преход живописна гора и било, откъдето се разкриват панорамни гледки към есенната природа.
Вторият стартов пункт е в с. Буковец – пред сградата на кметството. За желаещите да започнат похода от там ТД „Трапезица – 1902“ осигурява транспорт.
 На 7 октомври /събота/ е вторият тур сред природата, по маршрут от Велико Търново до крайградската паркова местност Ксилифор. В 8,00 ч. водачи ще чакат желаещите да спортуват в квартал „Асенов“ и кв. „Света гора“. В 10,00 ч. е началото на спортно-туристическия празник на Ксилифор. Много игри и състезания са подготвени от организаторите – надпреварите са по пазене на равновесие, скачане с чували, ориентиране, стрелба с лък и др. Подготвени са също състезания по планинско колоездене, плажен волейбол, бадминтон, шахмат, риболов, лъвски скок и др.

Кампанията „Движи се и победи” ще завърши на 14 октомври с поход до Петропавловския манастир, чието начало е в 9,00 ч.  Голямата награда за участниците в есенния дял ще е велосипед, предвидени са редица поощрения за най-активните любители на спорта. Най-активното в туристическите празници училище ще получи награда от председателя на Великотърновски общински съвет. 

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново