четвъртък, 6 юли 2017 г.

Фейсбук страницата "Градски транспорт Велико Търново" навърши седем години!


Фейсбук страницата "Градски транспорт Велико Търново" навърши седем години! Благодарим на всички близо 7000 наши почитатели и последователи, харесали любителския портал в най-популярната социална мрежа. 
Създадохме страницата през лятото на 2010 г., за да помагаме както на жителите, така и на гостите на Старата столица. Оттогава досега "Градски транспорт Велико Търново" е най-актуалният носител на информация за маршрутите, разписанията, а и облика на обществените превози във Велико Търново.  

Ще продължаваме да предлагаме на всички вас актуална информация и новини за Велико Търново, транспорта и изобщо за живота в старопрестолния град. На нашата страница можете да ни информирате за всичко, касаещо обществените превози. 

Екипът на "Градски транспорт Велико Търново"

Временна промяна в организацията на движението във Велико Търново за утре/петък (7ми юли)

Информация - Община Велико Търново
Снимка - www.facebook.com/gradski.transport.vt


Временна организация на движението на МПС

Във връзка с подготовката и провеждането на събития на открито, със заповед на кмета на Община Велико Търново Даниел Панов се въвежда временна организация на движението на МПС, както следва:
Спиране на движението :
На 7 юли /петък/ за времето от 18,30 до 23,00 ч. или до приключване на събитието Площад „Цар Асен 1“ и свързаните с него улици;
На 7 юли /петък/ за времето от 19,00 до 19,30 ч. улица „Цар Тодор Светослав“  в участъка от парк „Марно поле до паметник „Майка българия“;

Подновяват пътната маркировка по булевард „България“

Снимки и информация: Община Велико Търново

Във Велико Търново започна подновяването на надлъжната и напречната пътна маркировка по натоварения булевард „България“. Дейността е възложена на общинското дружество „Организация на движението, паркинги и гаражи“. Служителите използват новата машина за автоматизирано полагане на боя по асфалтовата настилка.
Освен осевите линии, ще бъдат разчертани островите по пътното платно, както и пешеходните пътеки.


След приключване на работата дейността ще продължи по бул. „Никола Габровски“, както и по други трафик- и второстепенни улици, където е установена необходимост от полагане на нова надлъжна и напречна маркировка.

Ученици изнесоха открити уроци за освобождението на Търново

Снимки и информация: Община Велико Търново
Във Велико Търново ученици изнесоха открити уроци пред малчугани от детските градини „Слънце“ и „Райна Княгиня“ за освобождението на старопрестолния град от османско иго. Младите хора върнаха времето 140 години назад и разказаха на децата за героизма на българските опълченци и руските войски, предвождани от генерал Йосиф Гурко. Чрез използваната мултимедия историята стана още по-увлекателна за малките великотърновци.
В ролята на лектори бяха ученици от класа на Мария Джамбазова, която ръководи летните занимания по история, провеждани в Центъра за личностно развитие във Велико Търново. Откритите уроци са част от общинската образователна програма „Корени и криле“, създадена по идея на кмета на Старата столица Даниел Панов и имаща за цел да провокира интереса на децата и младите хора към историята, паметните събития и бележитите българи.

В края на всеки от уроците децата и техните родители бяха поканени да посетят проявите от празничната програма за отбелязване на 140 години от освобождението на Търново. В един глас малчуганите пожелаха да изгледат възстановките на славните исторически събития, случили се преди близо преди век и половина.


Вижте тук програмата за 140-годишнината от Освобождението на Търново

Снимка и информация: Община Велико Търново
На 7 и 8 юли във Велико Търново тържествено ще бъде отбелязана 140-годишнината от Освобождението на Старата българска столица. Атрактивни възстановки на посрещането на генерал Йосиф Гурко и битката на руските войски и българските опълченци с турския гарнизон за превземането на Конака ще оживеят пред жителите и гостите на старопрестолния град. 

Вижте тук подробната програма:

П Р О Г Р А М А

ЗА ЧЕСТВАНЕ 140-ТА ГОДИШНИНА
ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА  ТЪРНОВО

07 юли  2017 г. /петък/

18,30 ч. паметник на ген. Гурко

Изпълнения на Духовия оркестър при Община Велико Търново.

19,00 ч. паметник на ген. Гурко

Приветствия.
Празничен благослов, отслужен от Негово Високопреосвещенство
Великотърновски митрополит Григорий.
Полагане на цветя на признателност.

19,20 ч. Паметник „Майка България”

Военен ритуал по полагане на венци и цветя на признателност.

19,45 ч. площад „Цар Асен І”

Фолклорен концерт на ПФА „Искра”.

21,00 ч. площад „Цар Асен І”

Тържествена заря-проверка. Официални слова.
Аудио-визуален спектакъл „Царевград Търнов- звук и светлина”. Празнични илюминации.

08 юли  2017 г. /събота/
10,30 ч. улица „Гурко”

Празнично шествие- историческа възстановка на посрещането на войските
на ген. Гурко в Търново на 7 юли 1877 год.

Община Велико Търново кани всички жители и гости да се включат в шествието, пременени с народни носии или с облекло с шевици, а живеещите на улица „Гурко“ да украсят терасите и прозорците на домовете си.

11,00 ч. пред музей „Възраждане и Учредително събрание”

Историческа възстановка на превземането на турския конак и обявяването на освобождението
на Търново.
Екскурзоводски тур по исторически места и музеи, свързани с освобождението на Търново.

Организатори:
Община Велико Търново
Регионален исторически музей – Велико Търново
Национален военен университет „Васил Левски”

Клуб „Традиция”

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново