петък, 31 март 2017 г.

Община Велико Търново потвърждава подкрепата си за строителството на нов болничен корпус


Община Велико Търново потвърждава категоричната си подкрепа за строителството на нов корпус на Многопрофилната областна болница за активно лечение „Д-р Стефан Черкезов”. По време на провелото се в началото на седмицата Общо събрание на акционерите заместник-кметът проф. Георги Камарашев, определен с решение на Великотърновски общински съвет за представител на Общината, гласува положително за стартиране на процедурите. Заради вот „въздържал се” на представителите на Министерството на здравеопазването обсъждането на въпроса бе отложено за следващо заседание.
Инвестиционното намерение на ръководството на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” предвижда строителството да бъде реализирано по начин, по който да бъде осигурена „топла” връзка с настоящата сграда, известна като „Нова болница”. Целта е обединяване на лечебната дейност в една сграда, което включва преместване на отделения от т.нар. Стара болница (Втора база). Строителните дейности са финансово обезпечени със средствата в размер на над 5 милиона лева, получени от продажбата на два имота с отпаднала необходимост, сред които и недовършеният от 30 години хирургически блок.
Община Велико Търново изразява загриженост за промяната в позицията на представителите на държавата, първоначално подкрепили инвестиционното намерение на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов”. Още в началото на миналата година изпълнителният директор на здравното заведение д-р Стефан Филев запозна кмета на старопрестолния град Даниел Панов и общинските съветници с мотивите. В становището му бе посочено, че строителството на нов корпус ще позволи обединение на лечебната дейност. Това ще намали драстично разходите за транспорт между двете бази на болничното дружество. Не на последно място, след реализацията ще бъде осигурена възможност за делба на имотите в района на Стара болница, които ще бъдат освободени. Това ще позволи на Община В. Търново да предприеме реални действия за подобряване на градската инфраструктура в тази градска част.
През юни 2016 година всички акционери в здравното дружество, включително и Община Велико Търново, подкрепиха осъществяването на сделката за имотите с отпаднала необходимост. Продажбата бе мотивирана именно с набирането на финансов ресурс за капиталови разходи - изграждането на нова болнична база.  МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” обяви публичен търг и продаде имотите за над 5 милиона лева.


 Информация и снимка: Община В. Търново

Временна промяна в организацията на движението във Велико Търново за 7ми април

Информация - Община Велико Търново
Снимка - www.facebook.com/gradski.transport.vt
Временна организация на движението в периода 2-9 април
Във връзка с подготовката, организацията и провеждането на "Международно изложение Културен туризъм Велико Търново 2017" ще настъпят следните временни промени в организация движението на МПС:
На 7 април/петък / за времето от 20,45 до 21,30 ч. за движение ще бъде затворен площад "Цар Асен I" и прилежащите му улици.

Временна промяна в организацията на движението във Велико Търново за 2ри, 5ти, 6ти и 9ти април

Информация - Община Велико Търново
Снимка - www.facebook.com/gradski.transport.vt
Във връзка с подготовката, организацията и провеждането на "Международно изложение Културен туризъм Велико Търново 2017" ще настъпят следните временни промени в организация движението на МПС:
На 2 април/неделя/ за времето от 13,00 до 19,00ч.
На 5 април/сряда/ за времето от 08,00 до 19,00 ч.;
На 6 април /четвъртък/ за времето от 08,00 до 12,00 ч.;
На 9 април/неделя/
за времето от 08,00 до 19,00 ч.
за движение и паркиране ще бъде затворена ул. "Рафаел Михайлов";

Кметът на Велико Търново Даниел Панов: „Историческите резервати в България трябва да запазят своя статут”

 Всички 43 архитектурно-исторически резервати в България, сред които Копривщица, старата част на Велико Търново и др., трябва да запазят своят статут. Това обяви кметът на старопрестолния град и председател на Националното сдружение на общините Даниел Панов, потърсен за коментар от Българската телеграфна агенция /БТА/.
„Категоричната позицията на НСОРБ е, че протекцията за Копривщица, Мелник, старите части на Велико Търново, Пловдив, Ловеч, Трявна, Созопол, Несебър, селата Боженци, Арбанаси, Жеравна и всички останали резервати е наложителна. Те съхраняват историята от различни епохи и архитектурни периоди. Така съвременниците ни могат да се докоснат до традициите, обичаите и фолклора чрез запазената автентична архитектура”, коментира Даниел Панов.
Според него е наложително общините, на чиито територии са запазените архитектурно-историческите резервати, да бъдат подкрепяни от държавата и да получават допълнително финансиране. 

Даниел Панов припомни, че НСОРБ от години настоява за изменение на Закона за културното наследство в тази посока. "След нашето настояване бяха създадени шест регионални звена, които отговарят пряко за паметниците на културата, което е важно при одобряване на проектите за ремонт на сградите паметници и старинните къщи", посочи той. 
НСОРБ ще предложи на бъдещото правителство Националната програма за енергийна ефективност да бъде разширена за градове, които имат групови паметници на културата. Целта е собствениците да бъдат подпомогнати да извършат ремонт на фасадите, покривите и енергийната ефективност на старинните къщи, за да ги запазят като архитектурно наследство и при спазване на архитектурният стил, каза още кметът на Велико Търново и председател на УС на сдружението.
Даниел Панов подчерта, че е важно следващото народно събрание да приеме Закона за старите български столици. Той припомни, че преди три години проектът за закона е разработен от експерти и историци от Велико Търново, Плиска и Шумен, а след това е предаден на вицепрезидента Маргарита Попова. „НСОРБ ще внесе предложението в първите седмици от работата на новия парламент и ще настоява законът да не се политизира, а да се разгледа експертно”, уточни Панов. 
„Архитектурните резервати и забранителните зони около историческите обекти трябва да бъдат запазени, защото в противен случай ще се наруши българската идентичност”, обобщи Даниел Панов.

Снимки и информация: Община В. Търново/БТА

Части на Велико Търново остават без ток в неделя (2ри април). Без ток ще бъдат и населени места в община Велико Търново.

На 02.04.2017 г. от 17:00 ч. до 17:10 ч., поради извършване на обезопасяване на съоръженията за доставка на електроенергия, са възможни смущения на електрозахранването в района на: Община Велико Търново - гр. Велико Търново - пречиствателна станция Велико Търново, ЕКАРИСАЖ, Кожа база, бензиностанция "Петрол" на изход с. Самоводене, Овергаз - с. Леденик, "Пежо", "Родопа ВТ", Преображенски манастир, с. Беляковец и учебен полигон - с. Беляковец.
На 02.04.2017 г. от 17:30 ч. до 18:15 ч., поради извършване на обезопасяване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Велико Търново – сервиз "Фолксваген", сервиз "Тойота", сервиз "Форд", сервиз "Рено-Нисан", бензиностанция "Газпром" и автосервиз в района, "Елмарк", "Евромаркет", фирма за каменни облицовки, "Кредо", фирмите в района на СБА, вилна зона Козлуджа, "МЕТРО".
На 02.04.2017 г. от 16:00 ч. до 16:05 ч., поради извършване на обезопасяване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: община Велико Търново – с. Самоводене, „Вареница”, манастир „Св. Троица”, ТП СП Столове, абонатите, захранени от МТП Пилчари - Г. Оряховица, МТП Танкодрум, ТП Есперанто, ТП 12 Пилчари - с. Самоводене (къмпинг), с. Беляковец и учебен полигон с. Беляковец.
На 02.04.2017 г. от 17:00 ч. до 17:20 ч., поради извършване на обезопасяване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Велико Търново - пречиствателна станция Велико Търново, ЕКАРИСАЖ, Кожа база, бензиностанция "Петрол" на изход с. Самоводене, фирма "Тремол", Овергаз - с. Леденик, с. Беляковец и учебен полигон с. Беляковец..

Части на Велико Търново остават без ток утре/събота (1ви април). Без ток ще бъдат и населени места в община Велико Търново.

На 01.04.2017 г. от 08:00 ч. до 08:10 ч., поради извършване на обезопасяване на съоръженията за доставка на електроенергия, са възможни смущения на електрозахранването в района на: Община Велико Търново - гр. Велико Търново - пречиствателна станция Велико Търново, ЕКАРИСАЖ, Кожа база, бензиностанция "Петрол" на изход с. Самоводене, Овергаз - с. Леденик, "Пежо", "Родопа ВТ", Преображенски манастир, с. Беляковец и учебен полигон - с. Беляковец.
На 01.04.2017 г. от 08:00 ч. до 08:30 ч., поради извършване на обезопасяване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Велико Търново - пречиствателна станция Велико Търново, ЕКАРИСАЖ, Кожа база, бензиностанция "Петрол" на изход с. Самоводене, фирма "Тремол", Овергаз - с. Леденик, с. Беляковец и учебен полигон с. Беляковец.
На 01.04.2017 г. от 08:40 ч. до 08:45 ч., поради извършване на обезопасяване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: община Велико Търново – с. Самоводене, „Вареница”, манастир „Св. Троица”, ТП СП Столове, абонатите, захранени от МТП Пилчари - Г. Оряховица, МТП Танкодрум, ТП Есперанто, ТП 12 Пилчари - с. Самоводене (къмпинг), с. Беляковец и учебен полигон с. Беляковец.
На 01.04.2017 г. от 09:00 ч. до 09:30 ч., поради извършване на обезопасяване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Велико Търново – сервиз "Фолксваген", сервиз "Тойота", сервиз "Форд", сервиз "Рено-Нисан", бензиностанция "Газпром" и автосервиз в района, "Елмарк", "Евромаркет", фирма за каменни облицовки, "Кредо", фирмите в района на СБА, вилна зона Козлуджа, "МЕТРО".

Градове от Португалия и Испания ще се представят на четиринадесетото издание на Международно изложение „Културен туризъм“от 6 до 8 април 2017 г. във Велико Търново


Информация - РИМ гр. Велико Търново
Снимка - www.facebook.com/gradski.transport.vt

Градове от Португалия  и Испания ще се представят на четиринадесетото издание на Международно изложение „Културен туризъм“от 6 до 8 април 2017 г. във Велико Търново.
Брага, най-старият град в Португалия,е международен партньор на Велико Търново от миналата година и за първи път ще участва в туристическата борса.  Популярен с красивите си барокови паметници на културата, Брага се смята за един от най-младежките градове в Европа, съчетаваш перфектно своята  хилядолетна история с една ободряваща младежка  жизненост. Градът винаги е заемал важна стратегическа и централна роля в португалския север и е предпочитана дестинация за  религиозен, културен  и  бизнес туризъм. Гастрономическият и винен туризъм са двете нови основни направления, чрез които Брага ще се промотира като  туристическа дестинация на изложението . Представянето на града ще е на 6 април 2017 г. от 12,15 часа в Дискусионна зала 1 на Изложбени зли „Рафаел Михайлов“.
       За първи път на туристическо изложение в България ще се представи и испанският град Хаен.  Известен с най-големия масив от маслинови дръвчета за производство на зехтин в света, това е най-проспериращият град в Андалусия. Хаен, завладяващ със своето невероятно културно наследство и приканващ туристи с хилядолетните си традиции и девствена природа,ще бъде презентиран и с продукти, които са характерни за района (6 април 2017 г.,13,00 часа, Дискусионна зала 1 на Изложбени зли „Рафаел Михайлов“). Испанският град проучва успешния модел на Велико Търново за развитие на културния туризъм и е бъдещ град-партньор на старата столица.
 От 6 до 8 април т.г. нови атракции и дестинации на единственото специализирано изложение за културен туризъм у нас ще представят посолствата на Азербайджан, Бразилия, Виетнам, Палестина, ЮАР и побратимените на Велико Търново градове Бурса (Турция), Охрид (Македония), Серес (Гърция).
Международно туристическо изложение „Културен туризъм” е съвместен проект на Община Велико Търново, Общинска агенция по туризъм „ЦаревградТърнов“, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) и Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА). Провежда се с подкрепата на Министерството на туризма на Република България.
 Изложението в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ ще бъде официално открито на 6 април 2017 г. в 10,00 часа.  и ще е отворено за посетители на 6, 7 и 8 април 2017 г. от 10,00 до 18,00 часа.

Международно изложение „Културен туризъм“ - гр. Велико Търново ще бъде домакин на научна конференция за опазване и дигитализация на културно-историческото наследство

Информация - РИМ гр. Велико Търново
Снимка - www.facebook.com/gradski.transport.vt


От 6 до 8 април 2017 г. в рамките на Международно изложение „Културен туризъм" - Велико Търново ще се проведе Третата научна конференция с международно участие „Културно-историче​с​ко наследство: опазване, представяне, дигитализация” (KIN2017). Събитието се организира от Национален археологически институт с музей при БАН, Институт по математика и информатика при БАН, Община Велико Търново, Общинска туристическа агенция „Царевград Търнов“ и Съюз научените в България – клон Велико Търново.
Интердисциплинарният форум ще представи иновации, проекти, научни и научно-приложни разработки в областта на опазване и представяне на световното и национално материално и нематериално културно-историческо наследство. Основен акцент на конференцията ще са последните тенденции и приложението на съвременните технологии и българският опит в областта.
Програмата на KIN2017включва доклади от водещи специалисти в областта от България и чужбина, кръгли маси, изложба и демонстрации, представящи усилията на учени, културни институции и организации от различни области за документирането, архивирането, представянето и запазването на културно-историческото наследство.Форумът ще е фокусиран върху а археологическото наследство, културният туризъм, културните маршрути и икономиката на културния туризъм, поклонничеството, иновативните технологии, интерактивните системи и осигуряването на сигурност в културната и креативна индустрия, осигуряване достъпност за хора със специални потребности и др.
       В конференцията ще участват водещи изследователски  и културни институции и представители от бизнеса, както и утвърдени експерти от България (Софийски университет, Велико търновски университет), Унгария, Беларус, Германия и др., с богат опит в опазването, представянето и дигитализацията на културно-историческото наследство.На форума изследователски институции и университети, библиотеки, музеи, архиви, галерии и културни центрове ще обменят опит, идеи и резултати по тематиката на конференцията.
В рамките на КИН2017 ще се представят резултати от проект „Дигитална културна съкровищница „Север+“: документиране, запазване и предоставяне на широк обществен достъп до културното наследство в библиотеки, музеи, архиви и галерии в северна и централна България“и индивидуален туристически аудио пътеводител за мобилни устройства GUIDE@HAND.
Първият модул от конференцията ще се проведе от 11,30 до 17,30 ч. на 6 април2017 г. в Ритуалната зала на Община Велико Търново.  Преди това в 11,00 ч. във фоайето на Община Велико Търново ще бъде открита  изложба „Съкровищата от мазето“ на Българска академия на науките  представяща уникални артефакти от Научния архив на академията.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново