петък, 31 март 2017 г.

Международно изложение „Културен туризъм“ - гр. Велико Търново ще бъде домакин на научна конференция за опазване и дигитализация на културно-историческото наследство

Информация - РИМ гр. Велико Търново
Снимка - www.facebook.com/gradski.transport.vt


От 6 до 8 април 2017 г. в рамките на Международно изложение „Културен туризъм" - Велико Търново ще се проведе Третата научна конференция с международно участие „Културно-историче​с​ко наследство: опазване, представяне, дигитализация” (KIN2017). Събитието се организира от Национален археологически институт с музей при БАН, Институт по математика и информатика при БАН, Община Велико Търново, Общинска туристическа агенция „Царевград Търнов“ и Съюз научените в България – клон Велико Търново.
Интердисциплинарният форум ще представи иновации, проекти, научни и научно-приложни разработки в областта на опазване и представяне на световното и национално материално и нематериално културно-историческо наследство. Основен акцент на конференцията ще са последните тенденции и приложението на съвременните технологии и българският опит в областта.
Програмата на KIN2017включва доклади от водещи специалисти в областта от България и чужбина, кръгли маси, изложба и демонстрации, представящи усилията на учени, културни институции и организации от различни области за документирането, архивирането, представянето и запазването на културно-историческото наследство.Форумът ще е фокусиран върху а археологическото наследство, културният туризъм, културните маршрути и икономиката на културния туризъм, поклонничеството, иновативните технологии, интерактивните системи и осигуряването на сигурност в културната и креативна индустрия, осигуряване достъпност за хора със специални потребности и др.
       В конференцията ще участват водещи изследователски  и културни институции и представители от бизнеса, както и утвърдени експерти от България (Софийски университет, Велико търновски университет), Унгария, Беларус, Германия и др., с богат опит в опазването, представянето и дигитализацията на културно-историческото наследство.На форума изследователски институции и университети, библиотеки, музеи, архиви, галерии и културни центрове ще обменят опит, идеи и резултати по тематиката на конференцията.
В рамките на КИН2017 ще се представят резултати от проект „Дигитална културна съкровищница „Север+“: документиране, запазване и предоставяне на широк обществен достъп до културното наследство в библиотеки, музеи, архиви и галерии в северна и централна България“и индивидуален туристически аудио пътеводител за мобилни устройства GUIDE@HAND.
Първият модул от конференцията ще се проведе от 11,30 до 17,30 ч. на 6 април2017 г. в Ритуалната зала на Община Велико Търново.  Преди това в 11,00 ч. във фоайето на Община Велико Търново ще бъде открита  изложба „Съкровищата от мазето“ на Българска академия на науките  представяща уникални артефакти от Научния архив на академията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново