събота, 18 юни 2016 г.

Община Велико Търново ще търси отговорност за вреди заради съборилата се къща на ул. „Велчо Джамджията”. В продължение на година единият от собствениците не е изпълнявал предписанията.

Снимка - Община Велико Търново


Община Велико Търново ще търси отговорност за вреди заради съборилата се днес къща на ул. „Велчо Джамджията” в старопрестолния град, която се намира до кръстовището с улиците „Иван Вазов” и „Никола Пиколо”. В продължение на една година бяха правени опити за спасяване на сградата паметник на културата. През целия този период единият от собствениците на имота не изпълняваше предписанията за укрепване и обезопасяване. За връчването на уведомленията компетентните служители от общинската администрация дори се нуждаеха от съдействието на органите на МВР.
Заради лошото състояние на сградата и според правомощията си по Закона за културното наследство, в началото на този месец кметът Даниел Панов свика разширена комисия за набелязване на мерки. В нея участваха представители на различни институции, сред които Общината и Министерството на културата. В началото на настоящия месец е издадена заповед за принудителното премахване на къщата, а срокът за изпълнение от страна на собственика е три месеца. Цялата процедура е проведена след положително становище от Министерството на културата.  
Със съдействието на другия собственик на историческата сграда днес останките от съборилата се част са почистени. Край имота ще бъде поставена ограда от релефна ламарина, която ще бъде разположена до бордюра и ще обхваща тротоара и цялата сграда. Докато траят дейностите, водачите на автомобили и пешеходците следва да преминават с повишено внимание покрай къщата на ул. „Велчо Джамджията” и да се съобразяват с пътните знаци.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново