сряда, 11 януари 2017 г.

Проектът за магистрала „Хемус” до Велико Търново е внесен за съгласуване


Снимка - www.facebook.com/gradski.transport.vt
Информация - Община Велико Търново

Проектът за изграждането на участъка от магистрала „Хемус” до Велико Търново е внесен за съгласуване в Общината от проектантската фирма, която го изготвя. Концепцията предвижда магистралата да мине на разстояние до 15 километра от старопрестолния град и чрез възел да бъде свързана с бъдещия високоскоростен път Русе – Велико Търново, който е част от Девети паневропейски транспортен коридор „Хелзинки – Александруполис”.
Решението за приближаване на АМ „Хемус” към Старата столица бе взето от настоящето правителство след продължителни разговори между кмета Даниел Панов, министъра на регионалното развитие и благоустройство /в оставка/ Лиляна Павлова и експерти в МРРБ. Магистралата и връзката й с Девети паневропейски коридор са с първостепенно значение за икономическото развитие на региона и изобщо на Централна и Северна България. Предишните варианти предвиждаха трасето да бъде отдалечено на близо 40 километра от Велико Търново.
По-рано днес стана ясно, че правителството /в оставка/ на Бойко Борисов взе решение за авансово отпускане на близо 23 милиона лева за продължаване на строителството на магистрала „Хемус”. Отново бе посочено, че завършването на „Хемус” е един от основните приоритети на кабинета и е ключов проект за развитието на Северна България. „Според Стратегията за развитие на пътната инфраструктура в България 2016-2022 г., доизграждането на АМ „Хемус“ е от изключителна значимост за икономическото и социалното развитие, ще стимулира заетостта и създаването на икономически растеж и ще изиграе изключително важна роля при изпълнението на Национална програма за развитие на България 2020”, посочват от правителствената пресслужба.
„Вярвам и се надявам, че и при следващото правителство магистрала „Хемус” ще остане основен и приоритетен инфраструктурен обект за Северна България”, коментира Даниел Панов.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново