вторник, 28 март 2017 г.

Трапезица приема туристи от 1 април

Новата туристическа атракция и неизменна част в средновековния Търновград  – крепостта Трапезица, ще приема туристи от 1 април. Историческата забележителност, заемаща централно място в средновековния столичен град, предлага на посетителите три реставрирани църкви от XIII век с автентични стенописи, интерактивен музей, алейна мрежа от близо километър. Възстановени бяха и над 160 метра от северната крепостна стена.

Трапезица ще работи всеки ден от 8,00 до 19,00 ч.

В частичната реставрация на крепостта бяха вложени над 2,5 милиона лева, осигурени от азербайджанската фондация „Гейдар Алиев” по време на кабинета на Бойко Борисов. Монтирано бе също художествено осветление, създаден бе паркинг в подножието на Трапезица, ремонтирана бе и едноименната улица под хълма.

До крепостта се достига пеш или чрез фуникуляр, за който се заплаща допълнително.  Редовният билет е на цена от 6 лева, учащите и пенсионерите ползват отстъпки.

Отскоро на върха на Трапезица гордо се вее българският флаг. Националното знаме бе издигнато навръх Националния празник на България. То бе закупено след дарителска кампания на Регионалния исторически музей.

През настоящата пролет Велико Търново ще предложи на туристите още една атракция – реставрираната Шишманова баня, определяна от историците и археолозите като най-автентичния паметник в града, отнасящ се към Средновековието.  В консервационните дейности бяха вложени 725 000 лева, които Общината привлече от Европейското икономическо пространство.

Повече от 30 години паметникът на културата бе в руини. Укрепени са автентичните зидове в западната част на сградата. По модела на запазените останки и археологическите проучвания са надградени останалите стени, възстановени са същинският под, както и пилоните от хипокаустната система до действителната им височина. Монтирана е и пасарелка за разглеждането им. Построена е каменна ограда между паметника на културата и улицата, монтирана е и стабилна покривна конструкция, гарантираща защита на оригинала.


Възстановената вече Шишманова баня ще стане част от туристическите маршрути в квартал „Асенов”, които включват църквите „Св. Св. Петър и Павел”, „Св. Четиридесет мъченици”, „Св. Иван Рилски” и „Св. Димитър”. В банята от времето на цар Иван Шишман ще се провеждат открити уроци по история, както и мултикултурен фестивал.

Източник: Кмета БГ

Преасфалтират участъци от уличната мрежа във Велико Търново

Снимка и информация: Община В. Търново
Във Велико Търново започна частично преасфалтиране на участъци от уличната мрежа, чиято настилка бе засегната след обилните снеговалежи през януари и февруари. Екипи на фирмата изпълнител на дейностите по пътна поддръжка работят в няколко градски зони.
Близо 400 кв. метра нов асфалт са положени по трасето от жп гарата до Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий”. Още около 300 кв. м. участъци са асфалтирани по улица „Сан Стефано” – от автогара Запад до входа на квартал „Чолаковци”, както и в самия жилищен комплекс. В квартала се извършва подмяна и на осветителни тела на уличните лампи.

Дейностите ще продължат и в останалите части и квартали на Велико Търново. Работата се извършва по план, изготвен от общинската комисия, която бе назначена от кмета Даниел Панов със задача да извърши обстоен оглед на пътната мрежа и да набележи участъците със засегнати настилки след зимния сезон. Преасфалтирането започна веднага след стартирането на дейността на асфалтовите бази.

Вече спират водата на пет улици във Велико Търново

Заради авария в момента спират водата за живеещите на пет улици във Велико Търново.  Това става ясно от съобщение от хидрооператора "ВиК Йовковци" ООД. Водоподаването ще бъде ограничено за улиците "Плиска", "Охрид", "Ален мак", части от ул. "Ниш" и от ул. "Краков". От дружеството посочват, че аварията ще бъде отстранена до 17,00 ч. или по възможност - по-рано.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново