петък, 2 декември 2016 г.

Геймъри от цяла България влизат в битка утре във Велико Търново

Информация: Община В. Търново
Геймъри от цяла България влизат в битки утре във Велико Търново. Старопрестолният град е първият извън София, в който ще се проведе популярният турнир по компютърни игри Lets Play. Двудневният маратон ще е в Двореца на културата и спорта "Васил Левски", а входът е символичен.
Състезания и битки ще има по някои от най-популярните компютърни игри – League of Legends, Counter Strike: Global Offensive, Hearthstone и други. Турнирът се провежда под патронажа на кмета Даниел Панов.
Организаторите са избрали Старата столица заради силното развитие на IT-сектора и големия брой млади хора в града.
Всеки, който желае, ще може да участва в надпреварите, да тества най-мощните компютри и гейминг-устройства, или просто да наблюдава оспорваните сблъсъци. Наградният фонд на състезанието е 7 000 лева. Събитието ще бъде излъчвано в реално време в интернет, а очакванията са, че участниците ще надминат 2 000. 
Специална изненада за всички ще е възможността връх Еверест да бъде покорен чрез визуални и виртуални ефекти.

Арбанаси е домакин на престижна международна среща по ендокринология

Архитектурният резерват Арбанаси е домакин на престижната Международна среща по ендокринология. Лекари от Румъния, Италия, Англия, Полша и България обменят опит и дискутират по въпроси, свързани с диагностиката и терапията при хроничните ендокринни заболявания. Един от акцентите е поставен върху т.нар. детски диабет – тип 1.
Заместник-кметът на община Велико Търново Ганчо Карабаджаков приветства участниците в престижната конференция. От името на кмета Даниел Панов той връчи благодарствени грамоти на именитите ендокринолози проф. Стюарт Бринк, проф. Ева Малеска и проф. Алесандро Салватони. Повод за жеста е забележителният принос на тримата лекари в развитието на детската диабетология.
Контролът върху диабета от първи тип чрез използването на съвременни инсулинови помпи също е сред широко дискутираните теми. 

Международната конференция е организирана от Българското национално сдружение по детска ендокринология и сдружението с нестопанска цел „Култура без граници” с председател Росица Пандова – Йовкова.

Майстори самодейци от социалните услуги във Велико Търново показват творбите си на Коледния базар

Десетият благотворителен базар „Ние можем” бе открит снощи във Велико Търново. Сръчни майстори самодейци, които ползват близо 30 социални услуги, предлагани в старопрестолния град и населени места от общината, представят своите творби. Изделията могат да бъдат разгледани всеки ден до 30 декември включително. Те са подредени в китната къщичка, която е част от Коледния базар във Велико Търново, разположен в централния парк „Марно поле”.
Занаятчийският труд на самодейците от около 30 арт работилници към центровете за социални услуги включва ръчно изработени сувенири, играчки и украса за елхата, картини, картички и други изделия. Цените им са символични, а с набраните средства ще бъде обезпечено функционирането на арт работилниците.
Базарът „Ние можем X” бе открит от заместник-кмета на община Велико Търново Ганчо Карабаджаков и директора на дирекция „Социални дейности и здравеопазване” Росица Димитрова. „Поздравявам ви за чудесните творения, които сте изработили. Те са много добър избор за подаръци за предстоящите светли празници”, обърна се към самодейците Ганчо Карабаджаков.

В благотворителния коледен базар „Ние можем X” се представят: центровете за настаняване на деца и младежи от семеен тип; защитените и преходни жилища, заедно с дневните центрове за хора с увреждания; домовете и дневните центрове за възрастни хора; Съюзът на инвалидите; Фондация „Искам бебе”; Училище за талантливи деца „Димитър Екимов” - с. Русаля; центровете за социална рехабилитация и интеграция на деца и възрастни с увреждания, интелектуални затруднения и психични разстройства; потребители на други социални услуги на територията на община Велико Търново.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново