петък, 30 март 2018 г.

Стартира подготовката за изграждането на новия мост край с. Шемшево

Снимки и информация: Община Велико Търново

Започна подготовката за изграждането на новия мост над р. Янтра, който ще бъде част от общинския път между Велико Търново и с. Шемшево. Екипи на фирмата изпълнител работят по оформянето на подходите към съоръжението, както и по терена, където ще бъдат основите му. Те ще бъдат вкопани на дълбочина от няколко метра под нивото на р. Янтра. Над 1,1 млн. лева е инвестицията. Очакванията са строителството да приключи през летния сезон.
Новият мост ще е с две ленти за движение, ще бъде по-широк и с около 2 метра по-висок от старото съоръжение. Завишена е и товароносимостта, предвид преминаването на тежки камиони към и от Западната промишлена зона на Велико Търново.

Средствата за изграждането бяха осигурени по финансовите механизми на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.
Строителството на новия мост се наложи заради частичното рухване на свода на стария мост над р. Янтра през февруари 2017 година. Веднага след сформирането на настоящето правителство кметът Даниел Панов и екипът му внесоха проект за решаване на инфраструктурния проблем. Инвестиционното намерение бе одобрено, последваха процедури по съгласуване на проекта и отчуждаване на земи. Провеждането им бе задължително условие преди издаването на строително разрешение.
Строителството ще възстанови най-бързата транспортна връзка на селата Шемшево, Леденик, Буковец, Керека и Пушево с Велико Търново. Старият мост над р. Янтра ще бъде съборен.

Програма за честване на Възкресение Христово (Великден) във Велико Търново

Информация - Община Велико Търново
Снимка - www.facebook.com/gradski.transport.vt

П Р О Г Р А М А

ЗА ЧЕСТВАНЕ НА ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО
ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО
2018г.

5 април 2018 г. /Велики Четвъртък/

10,00 ч. Катедрален храм „Рождество на Света Богородица”
Освещаване на боядисаните Великденски яйца.

7 април 2018 г. /Възкресение Христово/

            22,30 ч. Входа на крепостта Царевец
Отваряне портите на Крепостта.
            22,30- 23,30 ч. Входа на крепостта Царевец
Влизане в Крепостта.
23,30 ч. Патриаршеска църква „Възнесение Господне”
Пасхално богослужение.
            24,00 ч. Патриаршеска църква „Възнесение Господне”
Изнасяне на Благодатния огън, звън на всички църковни камбани, възвестяващ Възкресение Христово.
            00,30 ч. Патриаршеска църква „Възнесение Господне”
Литийно шествие към Катедрален храм „Рождество на Света Богородица”.
            00,40 ч. Площад „Цар АсенI
Раздаване на боядисани яйца и парчета козунак.
            01,00 ч. Катедрален храм „Рождество на Света Богородица”
Възкресна Света литургия.

8 април 2018 г. /Второ Възкресение/

11.00 ч. Храм „Възкресение Христово”
Богослужение на Второ Възкресение.
            21.00 ч. Площад „Цар Асен I
Аудио-визуален спектакъл „Царевград Търнов- звук и светлина”.


Организатори:
Община Велико Търново
Великотърновска Света Митрополия
Регионален исторически музей

За единадесети път Франкофонско рали на Царевец

Снимка и информация - Регионален исторически музей,
град Велико Търново

20 ученици от Езикова гимназия "Проф.д-р Асен Златаров" се включиха в единадесетото издание на Франкофонското рали, което се проведе на крепостта Царевец във Велико Търново. Те преминаха по различни маршрути, отговаряйки на френски език на въпроси, задавани им от студенти и екскурзоводи от Регионален исторически музей-Велико Търново.
       Събитието, с което се отбелязва Международния ден на Франкофонията - 20 март, се организира от ВТУ "Св.св.Кирил и Методий"- катедра "Романистика", Регионален исторически музей-Велико Търново, Езикова гимназия „Проф.д-р Асен Златаров" и Алианс Франсез.
      За победителите в ралито имаше награди, осигурени от ВТУ "Св.св.Кирил и Методий" и Регионалния исторически музей. Алианс Франсез почерпи всички участници с вкусна бутикова торта.

Велико Търново отново посреща Христовото възкресение на Царевец

Снимка: Ростислав Грънчаров
Информация: Община Велико Търново


За осма поредна година Велико Търново ще посрещне Христовото възкресение на Царевец. Точно в полунощ на 7 срещу 8 април звън на десетки църковни камбани ще възвести настъпването на Великден. Благодатният огън ще бъде изнесен от Патриаршията музей „Възнесение Господне“ на върха на крепостта на Асеневци. Пред храма музей ще бъде отслужено Пасхалното богослужение.

Портите на Царевец ще бъдат отворени в 22,30 ч. вечерта на Велика Събота /7 април/. В 23,30 ч. започва църковната служба. С изнасянето на Благодатния огън в полунощ и тържествения звън на църковните камбани ще започне и литийно шествие. То ще продължи от Патриаршеския храм до катедралата „Рождество на Света Богородица“ и ще бъде водено от кмета на Старата столица Даниел Панов и великотърновския митрополит Григорий. Шествието ще стане още по-атрактивно и благодарение на доброволци, които ще носят 150 светещи факли.

В 1,00 ч. след полунощ започва Света литургия по случай Христовото възкресение. Тя ще бъде отслужена в катедралния храм „Рождество на Света Богородица“.
снимка: Община Велико Търново

2700 осветени яйца и парчета козунаци ще бъдат осигурени за жителите и гостите на Велико Търново, избрали да посрещнат Великден на Царевец. Със съдействието на Даниел Панов жестът е на фирмите „Консорциум Агробизнес“ АД, „Метро Кеш Енд Кери България“ ЕООД и „ЦБА Асет Мениджмънт“. Яйцата ще бъдат боядисани и украсени в ресторантите на хотелските вериги „Янтра“, „Панорама“ и „Болярски“. Те ще бъдат осветени на Велики Четвъртък /5 април/ в катедралния храм. Подаряването им ще започне в 00,40 ч. във великденската нощ.

Богослужението по случай Второ възкресение ще бъде в новия храм „Възкресение Христово” и ще започне в 11,00 ч. навръх Великден. В 21,00 ч. в празничната вечер ще бъде излъчен аудиовизуалният спектакъл „Царевград Търнов – Звук и светлина”. Прожекцията може да бъде наблюдавана от площад „Цар Асен I”

Организатори на програмата за отбелязване на Христовото възкресение са Община Велико Търново, Великотърновска митрополия и Регионален исторически музей.

Живеещите в домовете за възрастни хора „Венета Ботева” и в с. Балван, заедно с младежите от Кризисния център в селото и децата в Центъра за настаняване от семеен тип /В. Търново/ също ще бъдат зарадвани с осветени великденски яйца и козунаци.

За сигурността и опазването на обществения ред ще се грижат служители на Районно управление на полицията – В. Търново, на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, както и частни охранители. 

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново