понеделник, 13 юни 2016 г.

Река Янтра е спокойна, следят нивото й денонощно



Въпреки обилните валежи през днешния ден, р. Янтра остава спокойна. Към 18,00 ч. нивото ѝ във Велико Търново е около 1,80 метра при критична стойност от 6,50 м. По разпореждане на кмета Даниел Панов през следващите най-малко 24 часа Янтра и притоците ѝ на територията на общината ще бъдат под постоянно наблюдение. Следят се всички рискови участъци.
Кметът Даниел Панов и отговорните експерти от Община Велико Търново изискват постоянна информация от кметовете и кметските наместници на населените места за нивата на малките реки и дерета, язовири, както и за свлачищни процеси. За момента няма сигнали за аварийни ситуации.

Велико Търново е сред отличниците по усвояване на европейски средства. 83,4 милиона лева са разплатени към май 2016 г.


Снимка - www.facebook.com/gradski.transport.vt

Община Велико Търново е сред отличните по усвояване на европейски средства в изтеклия програмен период. Това сочи изследване на Института за пазарна икономика, според което старопрестолният град е на седмо място в България по привлечени инвестиции от фондовете на ЕС. 83,4 милиона лева са разплатените средства към май 2016 г.
На общинско ниво челната седмица изглежда по следния начин: София, Бургас, Варна, Стара Загора, Габрово, Видин, Велико Търново. Старопрестолният град изпреварва по-големи градове като Пловдив, Плевен, Русе, Шумен и др.  
Само за последните 12 месеца Старата столица отчита ръст на реализираните европейски инвестиции от близо 20,4 %, сочат данните от Информационната система за управление и наблюдение на изпълнението по оперативните програми в България. На жител на общината се падат по 953 лева, което е значително над средното ниво за страната от 689 лева.
 В рамките предишния програмен период бяха разработени и реализирани 26 проекта с финансиране от фондовете на ЕС, чиято обща стойност е 102 милиона лева. Над 70% от тях са изготвени и защитени в рамките на първия управленски мандат на кмета Даниел Панов и екипа му.
В резултат Велико Търново се изкачи във втора агломерация на деветте български града, които генерират най-сериозен икономически растеж, като в първа агломерация е само столицата София. Това даде възможност за достъп до още по-голям финансов ресурс. Само по първата приоритетна ос за градска среда, част от оперативна програма „Региони в растеж”, Община Велико Търново кандидатства с проекти на обща стойност от 43 милиона лева, като рамковото финансиране е гарантирано.

Хандбалният „Етър-64” достигна топ 3 във вечната ранглиста на България

Снимка - Община Велико Търново
Великотърновският отбор по хандбал „Етър-64” вече е на трето място във вечната ранглиста на България, що се отнася до успехите на терена. Постижението стана факт след като виолетовите спечелиха за девети път през последните 14 години първенството на България. За същия период болярките имат и 12 триумфа в турнира за Купата на България. Президентът на клуба Атанас Атанасов съобщи, че на първите две места остават единствено отборите на Национална спортна академия и ЦСКА.
Кметът на община Велико Търново Даниел Панов символично връчи шампионската купа и златните медали на състезателките от хандбален клуб „Етър 64”. Той поздрави спортистките, старши треньора Йонка Генчева и клубния президент Атанас Атанасов за успехите и за прославата на старопрестолния град.
„Знам колко много труд и усилия струва тази титла. Благодаря ви, че защитавате авторитета на Велико Търново като спортен център, че давате пример на децата и младите хора да спортуват  да водят здравословен начин на живот”, обърна се Даниел Панов към момичетата от ХК „Етър 64”.

Кметът на Велико Търново изрази надежда, че отборът ще продължи да бъде толкова успешен и занапред. Той припомни, че според системата за финансиране клубът през тази година ще получи финансиране от Общината в размер на 15 000 лева.

Във Велико Търново отново ще пръскат срещу кърлежи, комари и бълхи

Снимка - Община Велико Търново

Тревните площи във Велико Търново и населените места от общината отново ще бъдат обработени срещу комари, кърлежи и бълхи. 77 отделни обекта подлежат на третиране, което ще бъде извършено поетапно в края на юни. Предвидена е възможност и за и по-ранно противодействие срещу насекоми, но само при наличие на сигнали от граждани за конкретни обекти или местности.
Планираната дейност ще обхване парковете „Майка България”, „Марно поле”, „Руски”. „Бузлуджа”, „Колю Фичето”, „Никола Габровски”, „Дружба”, „Ксилифор”, „Лакото” (Арбанаси), „Света гора”, „Картала” и „Акация”. Третирани ще бъдат зелените площи на всички детски градини и ясли на територията на Велико Търново, пространствата около 44-е детски площадки в целия град, както и тревните зони край детските градини и социалните домове, намиращи се на територията на цялата община.

До момента тревните площи, детските площадки и обществените пространства бяха обработени веднъж срещу кърлежи, бълхи и комари. Дейността бе извършена през април и май. До края на летния сезон ще има още три пръскания срещу комари.

Единадесет студенти създават паркови скулптурни композиции

Снимка - Община Велико Търново

Единадесет студенти създават паркови скулптурни композиции в крайградската местност Ксилифор. От днес до 25 юни сред природата край Велико Търново се провежда традиционният художествен пленер, чиито организатори са Великотърновският университет „Св. Св. Кирил и Методий” и Туристическо дружество „Трапезица -1902”. Община Велико Търново подкрепя проекта, като осигурява финансиране по програма „Изкуство и култура”.
Скулптурните творби, които младите хора ще създадат, ще представляват пейки, маси, столове и други паркови съоръжения. Дървото ще е основният материал, а помощни средства ще бъдат камъкът и металът. Творците ще работят по ръководството на проф. Стефан Лютаков – ръководител на катедра „Скулптура” във Факултета по изобразително изкуство на ВТУ. Девет от студентите са от великотърновската Алма-матер, а двама – от Националната художествена академия. 
Студентският пленер „Паркова скулптура и функция” се провежда от 2011 г. насам, като в тазгодишното издание за първи път ще се състои и работилница за деца и ученици. Сред творбите, които младите художници сътвориха през годините, са огромна библиотека, дърво със златна ябълка, къщичка на Баба Яга във формата на люлка и огромен змей горянин. 

Вижте събитията във Велико Търново през седмицата

Снимка - www.facebook.com/gradski.transport.vt

СЕДМИЧЕН ГРАФИК ЗА СРЕЩИТЕ И ПРОЯВИТЕ В ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО
( 13.06.2016-19.06.2016 г.)

13-25 юни, паркова зона Ксилифор - Проект „Паркова скулптура и функция“

16-17 юни, Арбанаси - Юбилейна среща между библиотечните специалисти по повод 50-годишнината от създаването на единственото в страната Краеведско обединение между библиотеките от градовете Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен

17-19 юни, Циркова площадка до ПВ „Качица” – Моторшоу „Полицейска академия


11,00 ч
Община Велико Търново – Зала 302
ПОНЕДЕЛНИК – 13.06.16 г.
Среща на кмета Даниел Панов с женски клуб по хандбал „Етър 64”

10,00 ч
Община Велико Търново – Голяма зала
ВТОРНИК 14.06.16 г.
Информационен ден по програма „Енергийна ефективност” – Министерство на икономиката

14,00 ч
Парк „Дружба”
17,00 ч
Изложбени зали „Рафаел Михайлов”
18,30 ч
Читалище „Искра”
СРЯДА - 15.06.16 г.
„Ние знаем как да бъде здрави” – образователни игри за деца и ученици
Откриване на изложба живопис с автори Десислава Панева и Светослава Георгиева

„Ние, вие и аз”, по стихове на Миряна Башева - моноспектакъл на Сашка Братанова

12,15 ч
Община Велико Търново
17,30 ч
Изложбени зали „Рафаел Михайлов”

ЧЕТВЪРТЪК – 16.06.16 г.
Брифинг по повод среща на кмета Даниел Панов с посланика на Израел в България
Откриване на изложба „Проект-Пространство“, организирана от ХГ „Илия Бешков“, гр.Плевен, Община Велико Търново и Представителство на СБХ - Плевен

17,30 ч
Изложбени зали „Рафаел Михайлов”
19,00 ч
МДТ „Константин Кисимов”
19,00 ч
Циркова площадка до ПВ „Качица”
ПЕТЪК – 17.06.16 г.
Представяне на първата стихосбирка на Катя Кремзер „Обичай ме, любов“

Премиера на драмата „Албена“ по Йордан Йовков


Моторшоу „Полицейска академия”

11,00 ч
Читалище „Искра”
17,00 ч и 19,00 ч
Циркова площадка до ПВ „Качица”
СЪБОТА – 18.06.16. г
„Лакомата меца“ по Ран Босилек – куклен театър за деца, представен от Държавен куклен театър, гр.Русе
Моторшоу „Полицейска академия”


11,00 ч и 18,00 ч
Циркова площадка до ПВ „Качица”
НЕДЕЛЯ – 19.06.16 г.
Моторшоу „Полицейска академия”

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново