вторник, 19 юли 2016 г.

Специално за жителите и гостите на Велико Търново и за историческия хълм "Царевец", подготвят суперпродукцията "Набуко". Спектакълът е част от традиционния за Велико Търново летен сезон на българските оперни театри "Сцена на вековете".

Снимка - Вл. Андреева


       Суперпродукция на операта „Набуко“ специално за историческия хълм Царевец подготвят съвместно Старозагорската опера и Държавна опера-Бургас. Грандиозният спектакъл на една от най-любимите и популярни опери на Джузепе Верди ще е на 23 юли от 21,00 часа.  В постановката ще участват творческите състави на двете трупи се прави. Сценичната адаптация за Летен сезон на българските оперни театри "Сцена на вековете" 2016 е на режисьора Огнян Драганов и на художника Тодор Демеров. Спектакъла ще дирижира главният диригент на Държавна опера-Стара Загора Ивайло Кринчев.
Жителите и гостите на старопрестолния град ще имат възможността да аплодират звездни изпълнители в главните роли – впечатляващият баритон от Македония Марян Йованоски ще гостува в ролята на Набуко, Ивайло Джуров - един от най-ярките последователи на голямата българска басова традиция – ще се представи в ролята на Захария, а великолепното сопрано - солистка на Бургаската опера Йоана Железчева ще изпълни ролята на властната Абигайл. В ролята на Фенена ще се превъплъти  именитата солистка на Старозагорската опера Офелия Христова, а в ролята на Измаел ще участва Ивайло Йовчев. Участват още солистите Емилия Джурова, Евгений Арабаджиев, хор и оркестър на Държавна опера-Стара Загора и Държавна опера Бургас,  диригент на хора Младен Станев. Спектакълът е със специалното участие на Прабългарска школа за оцеляване „Бага-тур”.
     Операта “Набуко” е третата опера от ранното творчество на Джузепе Верди, но още с първото си представление през 1842 година в Миланската скала има триумфален успех..
     Билети за спектакъла на цени 20, 30 и 40 лева се предлагат в системата на www.eventim.bg и в Туристически информационен център на ул. „Христо Ботев“ №5 във Велико Търново.
     Специално за „Сцена на вековете“ трупите на Бургаската и Старозагорската опера подготвят още едно заглавие – операта „Кармен“ от Жорж Бизе. Спектакълът в крепостта Царевец ще е на 27 август.
     Летният сезон на българските оперни театри се организира Община Велико Търново и Общинската агенция по туризъм „Цааревград Търнов“ и е отличен с престижния лейбъл „Европейски фестивали“ за 2015-2016 година. 
     Културният форум започна на 15 юли, когато над 1200 зрители аплодираха  световното премиерно заглавие на Театрално-музикален продуцентски център-Варна мюзикъла „Граф Монте Кристо“ от Ив Деска. В афиша на културния форум са още операта „Аида“ на Джузепе Верди в изпълнение на Държавна опера-Русе на 29 юли, балета  Дон Кихот" от Лудвиг Минкус на Театрално-музикален продуцентски център-Варна на 5 август и рок операта по музика на Андрю Лойд Уебър  „Исус Христос суперзвезда“ на Държавна опера – Пловдив на 2 септември.
       След края на всеки спектакъл за зрителите на „Сцена на вековете“, гостите и жителите на Велико Търново ще се излъчва Аудио-визуален спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“.

Временна промяна в организацията на движението във Велико Търново за 20ти юли (сряда), 22ри юли (петък) и 23ти юли (събота)

Снимка - www.facebook.com/gradski.transport.vt
На 20 юли /сряда/ за времето от 21,15 до 22,00 ч. ще бъде затворен за движение площад "Цар Асен 1".
Във връзка с тържествен акт по присвояване първо офицерско звание на  курсантите от випуск "2016" на Национален военен университет "Васил Левски"  на 22 юли за времето от 09,00 до 12,00 ч. ще бъде затворена за движение на МПС ул. "Васил Левски" от Студентски стол № 2 до сградата на община Велико Търново.
На 23 юли /събота/ за времето от 17,30 до 20,00 ч. /или до приключване на дефиле на участниците в Международен фолклорен фестивал "Велико Търново" ще бъде затворен за движение на МПС участък от Паметник на обесените до летен театър.

Родители одобряват дейността на психолози в детските градини във Велико Търново



Родители от Велико Търново одобряват дейността на щатните психолози в общинските детски градини. С разбирането на кмета Даниел Панов идеята на компетентните експерти в Общината, които отговарят за дейностите в сферата на образованието, се реализира още от учебната 2012/2013 г. Целта на начинанието бе специалистите да спомогнат за формирането на ценностите и нагласите на малчуганите и да се гарантира грижата за психичното здраве на децата.
С обособяването на щатните позиции в детските градини Община Велико Търново е изпълнила предварително изискването за работа на психолози в системата на предучилищното образование, което е заложено в Закона за предучилищно и училищно образование изискване. Нормативният акт бе приет през есента на миналата година.
С благодарствено писмо до кмета на Велико Търново Даниел Панов, заместник-кмета Ганчо Карабаджаков и директора на дирекция „Образование, младежки дейности и спорт” Пенка Игнатова група родители от старопрестолния град оцениха високо резултатите от осъществяването на идеята. „Благодарим за далновидността, която се проявили, като сте интегрирали в детските градини специалисти психолози. Благодарим, че заедно с нас участвате в това да направим децата си щастливи”, се посочва в писмото на майките и татковците.
Великотърновци посочват, че ежедневно психолозите учат малчуганите как да бъдат емоционално интелигентни, като чрез игри им показват как да овладяват и да се справят с различните усещания. Родителите оценяват и лесната възможност за среща и обсъждане на различни ситуации със специалистите, която е създадена чрез включването им детските градини. Превенцията и ограничаването на факторите за агресивно поведение и разрешаването на проблеми също са посочени като положителни ефекти.



Ксилифор се превърна в приказен парк. Крайградската зона е любимо място за разходки на жителите на Велико Търново.

Снимка - Община Велико Търново
 Студенти от Великотърновския университет и Националната художествена академия превърнаха крайградската местност Ксилифор в приказен парк. Дванадесет нови и атрактивни скулптури красят природната зона, която се намира само на два километра от Велико Търново. Творбите са създадени от дърво, камък и метал и спомагат Ксилифор да стане още по-предпочитано място за разходки, спорт и развлечения.
Снимка - Община Велико Търново
В приказния парк място намират вълшебна библиотека, дърво със златна ябълка, летящо килимче, люлка във формата на змей горянин, къщичка на Баба Яга, колата на Флинстоун и др. Компания им правят ято патици и няколко костенурки, които спокойно плуват в малкото езеро в парка и от време на време излизат в територията около него. 
Снимка - Община Велико Търново

Атрактивните творби са резултат от ежегодния пленер „Паркова скулптура и функция”, който се организира от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, туристическо дружество „Трапезица 1902” и финансово се подкрепя от Общината. Инициативата „Паркова скулптура и функция” се провежда от 2011 г., като в тазгодишното издание за първи път бе организирана работилница за деца и ученици. 
Снимка - Община Велико Търново

Освен скулптури на герои от приказките, младите хора създават пейки, масички, столове и друга паркова мебел. Дървото е основният материал за работа, а помощни средства ще бъдат камъкът и металът. Девет от студентите са от великотърновската Алма-матер, а двама – от Националната художествена академия.  Техен ръководител е проф. Стефан Лютаков от катедра „Скулптура” във Факултета по изобразително изкуство на ВТУ. 

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново