вторник, 20 март 2018 г.

Даниел Панов и 220 ученици говориха за доброто бъдеще пред Велико Търново

Снимки и информация: Община Велико Търново

Кметът на Велико Търново Даниел Панов и над 220 ученици говориха за доброто бъдеще и перспективите пред Велико Търново. Срещата с младите хора и техните учители бе по повод предстоящия Празник на Старата столица – 22 март. Разговорът обхвана и редица въпроси, свързани със съвремието на старопрестолния град.
„Изключително будни, активни и позитивни са учениците във Велико Търново. Те зададоха десетки въпроси, отправиха разумни предложения и показаха, че действително се интересуват от своя град и го обичат. Бъдещето пред Велико Търново действително е добро и оптимистично с толкова интелигентни млади хора“, коментира Даниел Панов. Всеки от учениците получи подарък – новата книга „Асеневци“, чийто автор е проф. Пламен Павлов, а художник на илюстрациите е Тодор Ангелиев.
Даниел Панов припомни, че още след Освобождението великотърновци са избрали 22 март да бъде празник на историческата и духовна българска столица. Денят е посветен както на светите Четиридесет мъченици, така и на славната победа на цар Иван Асен II над епирския деспот Теодор Комнин през 1230 година, превърнала Второто българско царство и столичния Търновград в един от най-големите фактори в цяла Европа. „Всеки от нас трябва да познава и почита българската история, знаковите събития и бележитите личности. На 22 март се прекланяме и пред благодетелите на Велико Търново – хората, за които Старата столица бе кауза и смисъл в живота“, обърна се Панов към младите хора.

Разговорът продължи по теми, свързани със с обновяването на Стария град,  предстоящите ремонтни дейности през тази и следващата година в кв. „Чолаковци“ и останалите квартали, с инвестиционния интерес и засилената икономическа активност. Кметът Панов и младите хора говориха също за мерките за опазване околната среда. „С бъдещата реализация на проекта за северен пътен възел автомобилите в централната и стара градска част ще намалеят с между 4 и 6 хиляди на ден“, посочи градоначалникът.
По предложение на младите хора ще бъдат обсъдени варианти за повече автобуси към кв. „Зона В“. Анонсиран бе и проектът за интегриран градски транспорт, по който предстои изграждането на буферни паркинги и пешеходен надлез в района на Търговски парк, закупуването на електрически автобуси, рехабилитацията на натоварени кръстовища, модернизация на светофарните уредби и др.

Учениците се интересуваха и от бъдещето на района на Старото военно училище. Даниел Панов обясни, че още през тази пролет ще бъде обявен международен конкурс за идейна концепция и т.нар. „Мастърплан“. „Всеки от вас може да сподели идеите и вижданията как да изглежда новият градски център. Реализацията на този стратегически проект за Велико Търново ще започне през следващата година със строителството на мултифункционална конгресна зала и инфраструктура“, посочи Панов.
Учениците се интересуваха от бъдещото обновяване на летището в Горна Оряховица, от опазването на старинните къщи и започналата реставрация в Стария град, от планирания бизнес-инкубатор за територията на бившето сержантско училище.
На финала на разговора Даниел Панов призова младите хора да продължат да учат във Велико Търново и в България, но дори да изберат други градове или държави, винаги да носят частица от Старата столица в себе си. „Нека бъдем заедно на 22 март и да отбележим подобаващо Празника на Старата столица“, завърши Панов.

Фотографска изложба описва красотата на Велико Търново през всички сезони

Снимка и информация: Община Велико Търново

Фотографска изложба описва красотата на Велико Търново през всички сезони. Експозицията е дело на майсторите на обектива от „Търновски фотоклуб“ и е подредена на паната пред Факултета по изобразително изкуство на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, в центъра на Старата столица. Изложбата е част от събитията, посветени на празника на Велико Търново – 22 март, провежда се за седма поредна година и е подкрепена от общината.
Експозицията представя избрани кадри, уловени от 13 фотографи от Велико Търново. Свои творби представят Валентин Русанов, Даниел Йорданов, Мирослав Момински, Красимир Славов, Никифор Тодоров, Генчо Петков, Виолета Чалъкова, Ростислав Грънчаров, Александър Тасевски, Илко Караатанасов, Мирослав Дечев, Георги Георгиев и Пенчо Чуков.
В експозицията са уловени разнообразни и пъстри пейзажи от Старата столица на България. Акцент е поставен както върху културно-историческото наследство, така и върху архитектурните шедьоври, характерни за Велико Търново.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново