сряда, 3 май 2017 г.

Европейска нощ на литературата в Шишмановата баня


Шишманова баня ще е център на събитията във Велико Търново, посветени на Европейската нощ на литературата. Историческата сграда, която датира от втората половина на XIV век, бе реставрирана през последните няколко месеца и е най-новата туристическа атракция в старата столица.

Средновековната къпалня ще бъде едно от читателските „гнезда”. Европейската нощ на литературата ще се състои на 10 май, а Велико Търново се включва в инициативата за пета поредна година.

От 18,00 до 22,00 ч., на всеки 30 минути четец ще декламира откъси от литературни творби на европейски автори, преведени на български. Освен в Шишмановата баня, това ще се случва също в Изложбените зали „Рафаел Михайлов” и в сградата на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов”.
Европейската нощ на литературата е инициатива, имаща за цел да представи по атрактивен начин съвременната европейска литература и да привлече вниманието на читателите, преводачите и издателите към творчеството на различни автори. В България инициативата се провежда за шести път, а в световен мащаб – за единадесети. Своеобразният хепънинг е иницииран от Чешкия център в София, а негови организатори са културните институти и посолства на страните членки на Европейския съюз, обединени в организацията EUNIC България. Към инициаторите във Велико Търново се включват Общината, МДТ „Константин Кисимов” и Европейския информационен център.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново