вторник, 30 януари 2018 г.

Великотърновци са най-четящите хора в България

Информация: Kmeta.bg
Великотърновци са най-четящите хора в България, информира Кмета.БГ. Това сочи изследване на Института за пазарна икономика – организация, която традиционно анализира обстойно състоянието на всеки един регион в страната. Много добро е състоянието на сферата на културата в Старата столица, сочи проучването. 2277 посещения на 1000 души са отчетени в библиотеките – това е четири пъти повече от средните стойности в България.
Близо 8400 са новите читатели в Регионалната библиотека „Петко Р. Славейков“ в Старата столица за 2017 година – те са с близо 500 повече спрямо 2016 година. В читалните на културната институция са влезли близо 275 000 посетители. На значим интерес се радва и страницата на библиотеката в социалната мрежа Фейсбук – те са над 188 000.
Най-активен читател е преподавателят в ОУ „Бачо Киро“ Венета Михайлова. Тя е взела близо 450 книги през 2017 година. Най-малкият великотърновец, докоснал се до книгите, е на година и три месеца, а доайенът сред посетителите е на 89 години.
Търновци четат предимно художествена литература. В топ 20 на търсените книги са произведения Джефри Арчър, Джеф Кини, Старогръцки митове и легенди, както и български приказки. Георги Господинов, Милен Рукосв и Нидал Алгафари са най-четени от българските автори.  

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново