вторник, 13 декември 2016 г.

Великотърновският университет търси 30 милиона лева за реализиране на проекти

Снимка: Община В. Търново

Великотърновският университет търси 30 милиона лева за реализиране на различни проекти, информира ректорът на висшето учебно заведение проф. Христо Бонджолов. Той обясни ,че последните промени в законодателството вече позволяват привличането на външни инвеститори, чрез които могат да бъдат реализирани амбициозните цели на ръководството на Алма-матер под Царевец.
По модела на публично-частното партньорство вече има обещано финансиране на проект за 4 милиона лева, чрез който лекциите и упражненията във всяка учебна зала ще могат да бъдат излъчвани в реално време. Проф. Бонджолов обясни, че по този начин дори обикновените бакалавърски специалности ще бъдат достъпни за дистанционна форма на обучение. „Целта ни е по този начин да привлечем студенти от цяла Европа”, обясни ректорът на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”. Стойността на проекта е около 4 милиона лева, а чрез реализацията му ще бъде подобрена и сигурността в сградите на университета – на практика, навсякъде ще има видео наблюдение.
Друг от амбициозните проекти е изграждането на съвременен паркинг на няколко етажа зад сградата на факултета по изобразителни изкуства. За реализацията му ще се търси подкрепа и от местната власт.
По-рано днес ректорското ръководство се срещна с председателския съвет на Великотърновски общински съвет. Дискусията с академичната общност бе по инициатива на председателя на местния парламент Венцислав Спирдонов.  Обсъдено бе в какви насоки и направления да продължи развитието на партньорството между местната власт, академичната общност и бизнеса, за да бъде още по-ползотворно за бъдещето на Велико Търново като университетско, образователно и духовно средище. Изказано бе общо мнение, че старопрестолният град има пълния потенциал да се превърне в национален център на българщината, в който своето образование могат да получават наши сънародници от целия свят.
Разговорът обхвана и решаването на конкретни въпроси и казуси, свързани с подобряване на достъпа до сградите на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, организацията на паркиране и включването на паметниците край Ректората в туристическите маршрути. Подобни срещи предстоят и представителите на другите университети във Велико Търново.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново