сряда, 21 септември 2016 г.

Навръх Независимостта: Безплатно влизаме на Царевец и в храма „Свети Четиридесет мъченици”


Безплатен ще е входът за крепостта Царевец във Велико Търново навръх деня на българската Независимост 22 септември. Всеки, който иска да се разходи зад крепостните стени на някогашния столичен град, ще може да го направи между 9 и 18 ч., съобщиха от Регионалния исторически музей и Общината. Царевец е сред най-популярните туристически обекти в България, с над 300 000 посещения всяка година.
Без билети жителите и гостите на Велико Търново ще могат да влязат и в емблематичния храм „Свети Четиридесет мъченици”, вдигнат от цар Иван Асен II в чест на победата над войските на Теодор Комнин при Клокотница през 1230 г. Църквата е известна като сакрално място както за родината, така и за целия православен свят. Смята се, че там е вечният дом на славния български цар Калоян, а дълго време в нея са се пазели и мощите на Свети Сава. Колоните на хановете Крум, Омуртаг и на цар Иван Асен II също са автентични паметници, свидетелстващи за величието на България и българския народ.

Навръх Независимостта екскурзоводски тур ще популяризира църквите в квартал „Асенов”. Обиколката е безплатна и започва в 14,00 ч. от храма „Свети Димитър”, където през 1185 г. братята боляри Петър и Асен обявяват въстание, довело до възстановяването на българската държава. Турът включва също манастирския комплекс „Св. св. Петър и Павел” и църквата „Св. Четиридесет мъченици” и ще завърши пред портите на Царевец. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново