четвъртък, 12 април 2018 г.

Съветът на европейските общини и региони заседава във Велико Търново

Снимки и информация: Община Велико Търново

Съветът на европейските общини и региони /СЕОР/ заседава във Велико Търново. Престижният форум събра в Старата столица представители на местните власти от повече от 30 държави, както членки на Европейския съюз, така и други. Дискусията „Настоящата и бъдещата ни визия за Европа и Европейския съюз” бе открита от кмета на Велико Търново и председател на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в България /НСОРБ/ Даниел Панов, заместник-министъра на Българското председателство на ЕС Олег Петков, изпълнителния директор на НСОРБ Силвия Георгиева и генералния секретар на СЕОР Фредерик Валие.
            В заседанието участваха генералните секретари и директори на асоциациите-членки на Съвета на Европейските общини и региони (СЕОР). Сред тях са представители на местните власти от Австрия, Белгия, Чехия, Дания, Естония, Франция, Гърция, Румъния, Литва, Люксембург, Обединеното кралство, Холандия, Норвегия, Швеция, Финландия, Испания. Гостуват и делегати от Мрежата на асоциациите на месните власти от Югоизточна Европа /Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Молдова, Словения, Сърбия, Турция, Хърватска и Черна Гора/.
            Основните теми, които чуждестранните гости обсъдиха заедно с българските домакини от НСОРБ и Община Велико Търново, бяха свързани с приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС, интеграцията на Западните Балкани, бъдещето на кохезионната и общата селскостопанска политика след 2020 година и запазването на настоящия им финансов ресурс, условия и възможни сфери за инвестици.
            По време на откриването кметът на Велико Търново Даниел Панов приветства гостите и им пожела заседанието да бъде успешно и ползотворно за местните власти както в България, така и в останалите европейски държави. „За нас във Велико Търново е голяма отговорност да сме домакини на толкова важна международна среща. Именно тук, в Старата столица, вие можете да усетите българския дух, да се докоснете до величието и историята на България, до вековните традиции, обичаи и занаяти, които са част от европейската култура“, обърна се Панов към гостите.
В рамките на визитата във Велико Търново, представителите на Съвета на европейските общини и региони ще се докоснат до историята на Второто българско царство и Търновград в Мултимедийния посетителски център и в крепостта Царевец.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново