петък, 13 май 2016 г.

Обновените автогари и железопътни гари във Велико Търново

Жп гара "Трапезица", град Велико Търново
Снимка - www.facebook.com/gradski.transport.vt
Автогара Юг, град Велико Търново
Снимка - www.facebook.com/gradski.transport.vt
Автогара Запад, град Велико Търново
Снимка - www.facebook.com/PPADVT
През изминалите няколко години великотърновските автогари и железопътни гари претърпяха цялостно обновяване. Извършените ремонтни дейности подобриха вида на основните транспортни възли в старата столица и ги направиха по уютни за всички пътници.

През 2016 година бе извършен основен ремонт на великотърновската Автогара Юг. Обновена беше цялата сграда и настилката на секторите, на които спират автобусите. В употреба бе пуснат и интернет сайт на Автогара Юг, в който би могло да се намери актуална информация за автобусното разписание на линиите, минаващи през въпросната автогара, както и телефони за връзка. След извършените дейности по рехабилитирането на Автогара Юг, тя се превърна в една от най-съвременните и модерни автогари в България.

През изминалите години ремонтни дейности бяха извършени и в другата автогара на Велико Търново, а именно - Автогара Запад. Фирмата-собственик обнови изцяло настилката около секторите, беше обособен зелен кът пред сградата на автогарата, старите пейки и кошчета, бяха заменени с нови такива. Преди това в Автогара Запад бе изграден изцяло нов санитарен възел, отговарящ на всички изисквания, в това число беше изградена и тоалетна пригодена за инвалиди. Миналата година в чакалнята на Автогара Запад бе поставена нова климатична система, осигуряваща безпроблемно отопление през зимните месеци.

От изключителна важност за Велико Търново, бе цялостното обновяване на историческата жп гара "Трапезица". Покривната конструкция беше изцяло подменена, а фасадата освежена. Изграден е и изцяло нов перон, поставено е и допълнително осветление. След извършените ремонтни дейности се предвижда жп гара "Трапезица" да се превърне в действаща жп гара със статут на музей. Дейностите по обновяването, върнаха вида на сградата, както е бил преди 108 години, когато цар Фердинанд е слязъл на нея, за да стигне до църквата "Св. 40 Мъченици" и да обяви независимостта на България. За по-голямо удобство на всички граждани и гости на Велико Търново, които желаят да посетят историческата жп гара "Трапезица", изцяло обновени са и улиците от разклона за кв."Асенов 2" до самата жп гара. В този район се изграждат и тротоари. Във връзка с цялостното превръщане на хълм "Трапезица" в привлекателен туристически обект за гостите и гражданите на старопрестолно Велико Търново, ремонтни дейности се извършват и на самия хълм. В задната част на хълма, в непосредствена близост до жп гара "Трапезица" е изграден и фуникуляр, с който всеки желаещ би могъл да се качи до самия хълм "Трапезица".

Централната жп гара на Велико Търново се сдоби с изцяло обновена покривна конструкция и освежена фасада.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново