събота, 6 януари 2018 г.

Велико Търново отбеляза Богоявление с голямо литийно шествие, кадет извади кръста от Янтра

Снимки и информация: Община Велико Търново
Велико Търново отбеляза Богоявление с голямо литийно шествие, започнало от катедралния храм „Рождество Богородично“ и достигнало до Владишкия мост в квартал „Асенов“. Стотици жители и гости на града, заедно с кмета на Старата столица Даниел Панов се включиха в почитането на големия християнски празник. Кулминацията бе на Владишкия мост, където отец Славчо спусна Христовия кръст във водите на Янтра. Близо 50 смелчаци скочиха в реката, за да намерят реликвата.

Най-сръчен и предвидлив се оказа 31-годишният кадет Тянко Жеков, който е от Благоевград. Под бурни аплодисменти и ек от тържествен гърмеж той извади кръста и го донесе на Владишкия мост.

Кметът Даниел Панов поздрави победителя и останалите смелчаци, които участваха в традиционния български ритуал. Той пожела на всички да бъдат здрави и цялата година за тях и близките им да бъде успешна.

Отбелязването на Богоявление започна в ранните часове на 6 януари с Велик водосвет и Света литургия, отслужени в катедралния храм „Рождество Бородично“. Във всички велкотърновски църкви бе подменена светената вода.

Последва шествие в две части. Първата бе до площад „Цар Асен I” пред крепостта Царевец, където бяха осветени бойните знамена на НВУ „Васил Левски“ и на структурите на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. След това шествието продължи до Владишкия мост в квартал „Асенов“ за ритуала по спускане на кръста. Присъстваха също областният управител проф. Любомира Попова, заместник-кметът Снежана Данева-Иванова, председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, народни представители, общински съветници и др. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново