сряда, 13 април 2016 г.

Велико Търново посреща Великден на Царевец, 250 факли ще озарят небето в нощта на Възкресението

Снимка - Община Велико Търново


Общината осигурява 300 козунаци и 3000 боядисани яйца

За поредна година жителите и гостите на Велико Търново ще посрещнат Великден зад крепостните стени на Царевец. 250 факли ще озарят нощното небе над историческата местност. 3000 осветени и боядисани яйца, заедно с 300 козунака са осигурени от Община Велико Търново и фирми партньори, които спонсорират реализацията на празничната програма.
Влизането в крепостта Царевец на 30 април ще започне от 22,30 ч. С осветителни тела ще бъде маркиран маршрутът, който отвежда до Патриаршията музей „Възнесение Господне”. Началото на пасхалното богослужение е в 23,30 ч., а в 00,00 ч. ще бъде посрещнат благодатният огън. Възкресението ще бъде възвестено с празничен звън на всички камбани и с празнични илюминации.
В 00,30 ч. от Патриаршията музей ще потегли литийно шествие с факли, а доброволци ще се грижат за безопасността на гражданите. Светата литургия по случай светлия християнски празник в катедралния храм „Рождество на Света Богородица” започва в 01,00 ч.
Богослужението по случай Второ възкресение ще се състои на 1 май в новия храм „Възкресение Христово”, който се намира в парк „Руски”, като ще започне от 11,00 ч. В 21,00 ч. на площад „Цар Асен I” жителите и гостите на Велико Търново ще могат да наблюдават аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – Звук и светлина”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново