неделя, 5 юни 2016 г.

Арбанаси бе националният център на българщината


Снимка - Община Велико Търново

В архитектурния резерват, който се намира точно над Велико Търново, два дена над 2000 изпълнители от всички етнографски области на България се надпяваха, надсвирваха и надиграваха. Фестивалът „Насред мегдана” събра 143 формации и индивидуални изпълнители, като възрастта на участниците бе между 5 и 85 години.  
По време на откриването кметът на община Велико Търново Даниел Панов пожела на всички да бъдат здрави, да съхраняват и предават на поколенията нашата българска култура, фолклор, обичаи и традиции, защото те формират идентичността на нацията.
Фестивалът имаше конкурсен характер, а категориите, в които участниците се надпреварваха, бяха две – за обработен и автентичен фолклор. Председател на авторитетното петчленно жури бе Асен Павлов - художествен ръководител и хореограф на ансамбъл „Чинари“ /София/.
„Насред мегдана” се проведе за шеста поредна година, с организатор местното читалище „Иларион Драгостинов – 1897”, със съдействието на Община Велико Търново и Кметство Арбанаси. Извън конкурсните награди  участниците се състезаваха за специалния приз на Кмета на Община Велико Търново и наградата на читалище „Иларион Драгостинов – 1897“. Подготвени бяха много допълнителни и поощрителни отличия за детска или младежка формация, за новосъздаден състав, награда на журито и награда на публиката.
Представени бяха също хapaктepни oбичaи зa paзличнитe peгиoни в cтpaнaтa – тракийска сватба, кукерски чанове и др. За малчуганите бе организирано училище по рисуване. Част от съпътстващата програма бе т.нар. „Улицата на занаятите“. Своите умения демонстрираха пазителите на изчезващите занаяти от цяла България.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново