петък, 23 септември 2016 г.

Самоводската чаршия във Велико Търново оживя (СНИМКИ)

Самоводската чаршия във Велико Търново оживя. Само в следобедните часове на петъчния ден над 1000 жители и гости на старопрестолния град станаха част от изложението на занаятчии. Своеобразният фестивал „Нощ на Самоводската чаршия” пък събра на едно място художници, които рисуваха 3D-картина, студенти, които изработваха дървена пластика, улични артисти, които забавляваха децата, певци и музиканти.
И през утрешния ден посетителите ще имат възможността да се докоснат до самобитния талант на майсторите на чаршията и на занаятчии от страната. В работилниците и дюкяните ще се провеждат открити уроци.
 Самоводската чаршия е едно от най-популярните места във Велико Търново. Алеята на занаятите пази духа, традициите и романтиката на Възраждането. Днес там работят различни занаятчий­ски работилници - грънчарска, оръжейна, бакърджийска, резбарска, шекерджийница, тъкачница, иконописно ателие, фотографчийница, кафене, работилница за приготвяне на кадаиф и фурна. На разположение на туристите са много сувенирни магазини и малки художествени галерии. Всеки желаещ може да се включи в работата на някоя от работилниците и ще получи удостоверение,че е чиракувал при съответния майстор, а предмета, който е изработил, получава като подарък. 
Събитието „Нощ на Самоводската чаршия” е едно от най-популярните в културния календар на Велико Търново и се провежда за шеста поредна година.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново