понеделник, 29 май 2017 г.

Цели два месеца - опера от световна класа на Царевец!

Снимка: Община В. Търново
Информация: ОТА "Царевград Търнов" - В. Търново

На 8 юли стартира традиционният за културния календар в старопрестолния град оперен фестивал „Сцена на вековете”, който наскоро стана носител на престижния лейбъл „Европа на фестивалите, фестивали на Европа” за 2017 и 2018 г. Това лято престижният музикален форум е с рекордна продължителност – цели два месеца. Под открито небе и сред зидовете на крепостта на Асеневци ще бъдат представени девет постановки и общо единадесет заглавия – опери, оперети, балет и мюзикъли. Участват трупите на оперите във Варна, Бургас, Пловдив, Стара Загора и Русе, а за пръв път пред публика излизат артистите от великотърновския Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов”.

Съставът на Държавна опера – Бургас ще открие „Сцена на вековете“ на 8 юли с операта „Кармина Бурана“ от Карл Орф и балета „Болеро“ по музика на Равел. Двете постановки ще бъдат изиграни последователно. На 14 юли е операта „Лучия Ди Ламермур” от Доницето - постановката е дело на  Държавна опера-Стара Загора. Във вечерните часове на 26 август същата трупа ще представи още две заглавия от своя репертоар – операта „Селска чест“ от Пиетро Маскани и балeта „Делвата“ от Алфредо Казела.
В афиша на фестивала присъстват оперите  „Мария Десислава“ от Парашкев Хаджиев, която ще бъде представена на 4 август от Държавна опера - Русе, „Манон Леско“  от  Джакомо Пучини - в изпълнение на Театрално-музикален продуцентски център–Варна /11 август/, „Норма“ от Белини /Бургаска опера – 19 август/.
На сцената под звездите на Царевец през лятото ще бъдат поставени и два от хитовите мюзикъли на ХХ век -  „Котките“ на Андрю Лойд Уебър в изпълнение на Театрално-музикален продуцентски център – Варна (21 юли) и  премиерното заглавие на Държавна опера-Пловдив „Коса“ (5 септември).
Трупата на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“, която ще се представи с едно от най-добрите си заглавия – оперетата  „Цигански барон“ от Йохан Щраус. Финал на музикалното събитие на 8 септември ще постави Държавна опера - Русе с „Трубадур“ от   Джузепе Верди.
След края на всяка постановка кметът на Велико Търново Даниел Панов и Общината подаряват на публиката безплатна прожекция на аудиовизуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина”.
От началото на тази седмица в продажба са и билетите за оперните вечери. Те се предлагат в мрежата на „Ивентим” /eventim.bg/ и на място – в Туристическия информационен център. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново