понеделник, 15 май 2017 г.

Музеят със скулптурите на български царе - с безплатен вход в Нощта на музеите


Във Велико Търново се намира единственият в България и на Балканите Мултимедиен посетителски център, който наподобява световноизвестния музей „Мадам Тюсо” в Лондон. Туристическият обект в старата българска столица ще работи безплатно на 20 май вечерта. По този начин старопрестолният град се включва в инициативата „Нощ на музеите”, която е общоевропейска.
Мултимедийният посетителски център ще приема посетители без вход от 18,00 ч. вечерта в събота до 1 часа след полунощ в неделя. В него са подредени скулптурни и реалистични фигури на царете Калоян и Иван Асен II, на патриарх Йоаким I Търновски, на Балдуин Фландърски, на други бележити българи и средновековни личности, свързани с историята на Второто българско царство. 
Интерактивният музей бе открит през  февруари 2012 г. и представя редица сцени от времето на Второто българско царство - коронясването на цар Калоян от кардинал Лъв, след аудиенцията му при папа Инокентий III, пленяването на Балдуин Фландърски, също дело на най-малкия брат от първите Асеневци, възкачването на цар Иван Асен II на престола. Експозицията показва също също живота, бита, военното дело, книжовната дейност по време на Второто българско царство.
Без вход жителите и гостите на Велико Търново ще могат да посетят още музей „Възраждане и Учредително събрание”, чиято сграда е строена от майстор Колю Фичето. Безплатни в Нощта на музеите ще са посещенията и в Сарафкината къща, където млади таланти от музикалната школа в Младежкия дом ще изнесат концерт.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново