петък, 30 юни 2017 г.

„Кармина Бурана” и „Болеро” на Държавна опера – Бургас откриват „Сцена на веквете“ 2017

Снимка и информация - Вл. Андреева


С две от най-известните класически произведения ще бъде открит II Летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“. На 8 юли 2017 г., (събота). от 21,00 часа Държавна опера- Бургас ще представи на откритата сценанахълма Царевец във Велико Търново последователно кантатата „Кармина Бурана” от Карл Орфи балета  „Болеро” по музика на Морис Равел.
Безсмъртното произведение на Карл Орф ще изведе на сцената в Двореца над 100 изпълнители - хор, балет и оркестър. Стиховете от средновековни поети, послужили за основа на кантатата, ще бъдат изпълнени от трима солисти  – сопраното Мария Цветкова, тенора Георги Султанов и баритона Валери Турманов. Партиите им приближават нормалните граници на човешкия глас и да бъдат чути на живо е неповторимо преживяване. В ролята на самата съдба ще видим примабалерината на Бургаската опера Галина Калчева.
През 1935 г. Карл Орф видял чудесното шмелеровско издание на сборника “Кармина Бурана” с миниатюрата “Колелото на Съдбата”, което възпламенило неговата сценична фантазия. Премиерата на кантатата се състояла във Франкфурт на Майнна 8 юни 1937 г.. и направила силно впечатление. “Колелото на Съдбата” се възприело като символ, напомнящ как бързо в живота се сменят успехи и неуспехи, щастие и нещастие, власт и падение. За синкретичния тип театър, в който музика, танц и изобразителност се преплитат едно в друго, Орф подбрал 25 песни от непознати автори – средновековнит рубадури и гигрупира в три основни части за пролетта, виното и любовта, обхващайки основните сферина човешкото битие.
„На 8 юли ще представим съвременния прочит на "Кармина Бурана", която по своята същност е кантатно-ораториално произведение. Ние сме я адаптирали за сцена, така че хорът, балетът и солистите ще бъдат и актьори. Изпълнителите ще приличат на личности от нашето време, благодарение на модерната визия. Посланието на "Кармина Бурана" е, че съдбата ту те издига, ту те принизява, но винаги ти казва: „Изборът е твой!", обяснява режисьорът Дарина Главанакова – Бакърджиева.
       Диригент на представлението ще е Иван Кожухаров.диригент на хора -Невена Михайлова, а концертмайстор - Ваня Златева. Невероятните танци сана Желка Табакова, която е успяла да превърне балета в отражение на трансформациите, които съдбата извършва с човешките души.
Понеже продължителността на кантата е около час, след нея публиката ще може да се наслади на балета „Болеро". В главните роли ще са примабалерината на Бургаската опера Галина Калчева и Милен Петров. Хореографията на представлението е на проф. Хикмет Мехмедов.
       Още 9 заглавия има в афиша на „Сцена на вековете“ 2017. Това са  оперите „Лучия Ди Ламермур“ от  Доницети (15 юли), „Мария Десислава“ от Парашкев Хаджиев (4 август), „Манон Леско“ от  Пучини (11 август) , „Норма“ от Белинии (19 август),„Селска чест“ от Пиетро Маскани и балeта „Делвата“  от Алфредо Казела(26 август), оперетата „Цигански барон“ от Йохан Щраус (28 юли)и мюзикълите „Котките“ на Андрю Лойд Уебър на 21 юли и “Коса“на 5 септември.
Финалът на сезона ще e в Летния театър на Велико Търново с концерта „ФОНДАЦИЯТА в операта“ на 8 септември.
„Сцена на вековете“ е първия у нас оперен фестивал на открито, който се провежда на крепостта Царевец във Велко Търново от 1985 г. Тава лято най-добрите си заглавия на Царевец представят оперите от Бургас, Пловдив, Русе,Стара Загора, Театрално-музикален продуцентски център-Варна и Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“. Велико Търново.
Домакин на престижното събитие е Община Велико Търново. Музикалният форум е носител на престижния лейбъл „Европа на фестивалите, фестивалите на Европа“ 2017-2018.
Медийни партньори са Българско национално радио, Общинско радио Велико Търново, в-к „Борба“, в-к „Янтра Днес“ и телевизия „Видеосат“.
     Билети за спектаклите се предлагат в мрежата на eventim.bg , Туристически информационен център на ул. „Христо Ботев“ № 5 във Велико Търново и на каса пред крепостта Царевец в дните на спектаклите.

Още за „Сцена на вековете“ на  www.opera.velikotarnovo.info и https://www.facebook.com/opera.vt/?ref=bookmarks

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново