четвъртък, 29 юни 2017 г.

Пътят Велико Търново – Арбанаси – Горна Оряховица ще бъде основно ремонтиран

Снимка и информация: Община Велико Търново
Третокласният, но натоварен път между Велико Търново, с. Арбанаси и Горна Оряховица ще бъде основно ремонтиран още през настоящия строителен сезон. Това обяви в Старата столица регионалният министър Николай Нанков. Новината той съобщи по време на националната дискусия за стратегическа инфраструктура „Магистрала „Хемус” – възраждането на българския Север”. Велико Търново бе домакин на форума, организиран от вестник „24 часа” и МРРБ, с подкрепата на Общината и бизнеса.
Николай Нанков посочи, че финансиране ще бъде осигурено от републиканския бюджет, чрез постановление на Министерски съвет. Отпуснати ще бъдат средства и за ремонт на друг важен третокласен път в рамките на община Велико Търново – между селата Самоводене и Ресен.
Кметът на старопрестолния град Даниел Панов води сериозни разговори за финансиране на основната реконструкция на трасето към с. Арбанаси и Горна Оряховица още от миналата година. Освен преасфалтиране, ще бъдат изградени и отводнителни съоръжения.
Националната дискусия събра в Старата столица над 250 гости, сред които председателят на най-голяма парламентарна група Цветан Цветанов, депутати от всички политически сили, кметове и областни управители от цяла Северна България, представители на институции, на бизнеса, университетски преподаватели, много журналисти и граждани. По време на форума бе обявена новината, че най-малко 75 километра от магистрала „Хемус” ще бъдат построени в рамките на мандата на настоящето правителство.
Още до края на 2017 г. може да започне строителството на 9,3 километра от Ябланица до местност „Боаза” и още над 16 километра след Белокопитово, в посока Велико Търново. За още 50 километра от „Боаза” до разклона Плевен – Ловеч е възложено техническо проектиране. За участъците до Велико Търново и Търговище са създадени идейни проекти, за които се очакват екологични оценки през третото тримесечие на настоящата година. След излизането им ще бъдат избрани финалните варианти.
Пътното строителство в цяла Северна България става приоритет, обяви още министър Николай Нанков, включително рехабилитацията на пътищата от втори и трети клас. Обсъдено ще бъде и увеличаване на средствата, които централният бюджет отпуска на общините за шосетата от четвърти клас.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново