неделя, 18 юни 2017 г.

Панорамен фуникуляр превозва туристи до крепостта Трапезица

Снимка: Х. Павлов

Панорамен фуникуляр превозва туристи до крепостта Трапезица във Велико Търново. Релсовото превозно средство тръгва от станция, намираща се под Северната порта на историческия хълм, непосредствено до реставрираната железопътна гара "Трапезица". Атрактивният асансьор разкрива чудесна гледка към старинния великотърновски квартал "Варуша" и преодолява денивелация от около 70 метра.
Фуникулярът бе закупен за улесняване на посетителския достъп до крепостта, по проект на Министерството на културата за създаване на туристическа инфраструктура и изграждане на подпорна стена на Трапезица. През миналата година средновековната крепост бе частично реставрираната със средства, осигурени от фондация "Гейдар Алиев" - Азербайджан. Реставрирани са над 160 метра от северната крепостна стена, три средновековни църкви с автентични стенописи от XIII век, оформена е централна пешеходна алея от калдъръм, чиято дължина е над километър. По нея туристите могат да преминат от северния вход, покрай трите църкви и интерактивния музей, до Южната кула. В съвременния посетителски център са изложени археологически находки от хълма, а съвременните технологии пресъздават историята на Второто българско царство.
Снимка: Градски транспорт Велико Търново

Фуникулярът работи всеки ден от вторник до неделя включително, като понеделник е отреден за техническа профилактика. Първият курс от долната станция към Трапезица е в 9,00 ч., а последният курс от горната станция е в 18,00 ч. Цената в двете посоки е 16 лева, като в нея е включен и входът за крепостта. Учениците и студентите ползват комбиниран билет /фуникуляр в двете посоки и вход/ за 12 лева. Семейната такса е 26 лева /двама родители с до три деца на възраст между 7 и 18 години/. Комбинираният билет за граждани на възраст над 60 години е 13 лева, а за хора с увреждания - 5 лева. Децата до 7-годишна възраст се допускат безплатно.
Снимка: Градски транспорт Велико Търново

До Трапезица може да се стигне и чрез пешеходната пътека, започваща в района на автобусната спирка на линии 50 и 110 до разклона за Арбанаси. Стандартният билет е на цена от 6 лева, учащите заплащат 2 лева, семейният билет е на цена от 6 лева /двама родители с до три деца/. Гражданите на възраст над 60 години заплащат 3 лева, а хората с увреждания и децата до 7-годишна възраст се допускат безплатно. 

Текст: Градски транспорт Велико Търново

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново