четвъртък, 21 юни 2018 г.

Царевец днес става планетариум на открито

Снимка: Община Велико Търново
Информация: Регионален исторически музей

Крепостта Царевец във Велико Търново днес ще бъде планетариум на открито. Инициативата е на Регионалния исторически музей и Народна обсерватория и планетариум "Джордано Бруно"  - Димитровград. Професионални телескопи за наблюдение на звездите и планетите ще бъдат разположени в района на Пирамидата на Независимостта.
Обсерваторията "отваря" врати още в 10,30 ч. преди обяд, като през деня (до 18,00 ч.) всеки посетител ще може да види как изглежда най-близката звезда до Земята - Слънцето. Необходимо е единствено да бъде заплатена входната такса за архитектурно-музейния резерват.
В 22,00 ч. започва същинската част на инициативата "Звездна нощ на Царевец" II. С телескопите ще могат да бъдат наблюдавани Меркурий и Венера, Луната, Марс, Юпитер и спътниците му, Сатурн с неговите пръстени, както и съзвездията. Входът за нощния планетариум е свободен, като той ще работи поне до полунощ.
За по-голяма сигурност посетителите ше бъдат въвеждани организирано. Групите ще потеглят от площад "Цар Асен I" в 21,50 ч., 22,30 ч., 23,00 ч., 23,30 ч.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново