неделя, 12 януари 2020 г.

Национална автотранспортна стачка блокира България в понеделник



Национална стачка на транспортния бранш блокира страната в понеделник, стана ясно от изявления на браншови организации.

На 13 януари превозвачите от всички браншове – пътнически, товарни, международни, таксиметрови излизат на национален протест срещу несправедливите „обхват и цени“, по думите им, на тол системата, както и срещу нерегламентираните превози.Към тях се присъединиха и от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива и Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Протестът ще е безсрочен, като се предвижда тотално спиране на междуградския транспорт.

„Всеки ден над 2000 човека пътуват с нашите автобуси за работа само от Перник до София. Подобно е и положението и с други близки до столицата градове – например Дупница. Ако бъдат приети така заложените тол-такси и държавата продължи да си затваря очите тези хора остават без автобусен транспорт и ще разчитат само на БДЖ, което няма в момента капацитет да поеме такъв трафик.“, обясни пред Транспортал източник от организационния комитет.

„Този път няма мърдане – ако тол таксите влязат в действие с тези цени и този обхват и при положение, че имаме подписани договори, според които не можем да вдигаме цените, фалираме. Големите компании ще могат да издържат моежду 6 месеца и една година, но малките превозвачи с по два-три автобуса си заминават до два месеца“.

Освен преразглеждане на тол системата превозвачите искат и оставката на регионалния министър Петя Аврамова.

По време на протеста на 13 януари ще спрат превозите на пътници и товари, ще спре и зареждането на търговски обекти. Участие в протеста засега са заявили превозвачите от 60 града. Освен преустановяване на превозите, предвижда се и позициониране на камиони и леки автомобили на определените за целта точки на територията на цялата страна. Протестът ще продължи докато не получим отговор и конкретни политически ангажименти, с конкретни срокове за изпълнението им, казаха превозвачите.

Източник:
Transportal                                              '

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново