четвъртък, 12 май 2016 г.

Музикално пътешествие през вековете в Европейска Нощ на музеите във Велико Търново (Програма)

Снимка - Регионален исторически музей,
град Велико Търново


На 21 май 2016 г. (събота) Регионален исторически музей – Велико Търново за дванадесети път се включва в инициативата Европейска „Нощ на музеите и галериите“ на Френския културен институт. Събитието в старата столица ще е под мотото "Музиката през вековете". То ще се проведе в Лапидариума на Археологическия музей, а при лошо време в музей „Възраждане и Учредително събрание“.
     Истинско музикално пътешествие през вековете ще изживеят гостите в Нощта на музеите. Програмата започва в 19,00 ч. с изпълнение на антична китара от д-р Елена Стойнова. Музикалният инструмент, звучал в древността на територията на Балканите, Егея и Мала Азия.,е направен по рисунки върху антични съдове. 
     В 21,00 ч. класически рок ще свири групата от Павликени "Noise", а в 22,30 ч. започват търновците "Final Flame", които свирят хард рок.
     И понеже хубавата музика върви с хубавото вино ще има дегустация на ароматно вино от избата на традиционните партньори на Регионалния исторически музей- изба "Гулбанис вайн" от Горски Горен Тръмбеш.
     От 19,00 ч. в съботната вечер до 1,30 след полунощ на 22 май отворени за безплатни посещения ще са Археологическия музей и Мултимедийния посетителски център "Царевград Търнов".
      Европейската Нощ на музеите и галериите се организирана за първи път през 2005 г. от френското Министерство на културата За няколко години инициативата се  разпространява успешно в цяла Европа. По своя формат събитието е отворена програма  към възможно най-широк кръг от хора, които имат възможност не само да се докоснат до ценностите, които музеите предлагат, но и до техните послания.
     През годините Регионален исторически музей-Велико Търново се е включвал в европейската инициатива с различни събития в средновековните църкви в квартал „Асенов“, музей,  „Затвор“, музей „Възраждане и Учредително събрание“, Сарафкината къща и др.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново