понеделник, 27 ноември 2017 г.

Седмицата започва с предупреждение за сняг и дъжд

Предупреждения за валежи от сняг и дъжд са издадени за повечето области от страната днес, показва справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН. Единствено в областите Силистра и Добрич не се очаква усложнена метеорологична обстановка.


В общо 18 области предупреждението на синоптиците е от втората степен – оранжев код. Интензивни валежи, които ще преминат в сняг, се очакват за областите София-град, София-област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Монтана, Враца, Плевен и Велико Търново. Там се очакват валежи до 35 литра на кв. м. и образуване на снежна покривка с дебелина от 5 до 20 см.

В Ловеч и Габрово е обявен оранжев код за снеговалежи. Прогнозата е за натрупване на 10-20 см снежна покривка. Оранжевият код за сняг означава, че са възможни смущения на наземния, релсовия и въздушния транспорт, както и на дейностите на открито.








В Стара Загора, Кърджали и Хасково е в сила предупреждение от втора степен за дъждове. Там ще има значителни валежи, с количества между 20 и 40 л/кв.м. При оранжев код за дъжд синоптиците казват, че са възможни наводнения на имоти и в транспортната мрежа, както и прекъсвания в електроснабдяването, комуникациите и водоснабдяването. "Възможно е да се наложи частична евакуация. Опасности при шофирането заради намалена видимост и аквапланинг", гласи предупреждението.

Жълт код за валежи от дъжд е в сила в Русе, Шумен, Търговище, Разград, Варна, Бургас, Ямбол и Сливен. Прогнозните количества са между 15 и 25 л/кв. м.

Във Видин е в сила жълт код за дъжд и сняг. Там се очакват валежи от 10-20 л/кв.м, като в южните планински райони дъждът ще премине в сняг и ще се образува снежна покривка.

Източник: http://www.dnevnik.bg/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново